Economic

În țara condusă de Maia Sandu: Uleiul s-a scumpit din nou, cu aproape 30%

Pinterest LinkedIn Tumblr

Uleiul s-a scumpit din nou, cu aproape 30%. La sfârşitul lunii decembrie, uleiul rafinat se vindea, în medie, cu 30 de lei litrul, iar acum se apropie de 40, informează Publika.md

Reprezentantul unei companii de producere a uleiului ne-a spus că preţurile au crescut treptat deoarece seminţele de floarea soarelui s-au scumpit foarte mult din cauza secetei de anul trecut. În 2020, o tonă de seminţe de floarea-soarelui era până la 6 mii de lei, iar acum, preţul e dublu.

Unii agricultori spun că seminţele s-au scumpit deoarece au avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile. Anul trecut, producţia de floarea soarelui a fost de o tonă la hectar, de trei ori mai puţin decât de obicei. Totuşi, agricultorii spun că creşterea preţului la ulei e nejustificată.

”Când am început de recoltat floarea-soarelui, preţul a fost de 8 lei şi 10 bănuţi, după aceea, 8 lei şi 20 de bani. Acum s-a ajuns la 10 lei. Eu nu văd de ce ar fi trebuit produsul final să fie scumpit chiar în aşa măsură.”, a spus agricultoarea, Nina Movilean.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut s-au cultivat 383 de mii de hectare cu floarea soarelui. Recolta a fost însă de aproape două ori mai mică decât în 2019.

Citește și: Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020 urmează a fi depusă până la 25 martie

loading...

Comments are closed.