Inițiativa anunțată de Vlad Plahotniuc votată în Parlament: În spatele creditelor nu vor mai putea exista dobânzi ascunse!

Contractele de credit vor conține informaţii ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală a plăţilor pe care le vor achita consumatorii. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Inițiativa de completare  a legislaţiei prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar să fie protejați suplimentar aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Noile reglementări au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator.

Potrivit lui Candu, scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului. Totodată, în urma modificărilor legislative va fi instituit dreptul organului de control de a efectua controale inopinate ale aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Telegraph.md amintește că Partidul Democrat din Moldova a venit cu inițiativa de a opera unele modificări la legislație, pentru a oferi transparență totală la acordarea unui credit, pentru ca cetățenii să poată cunoaște, care este dobânda finală a împrumutului pe care îl contractează, în luna februarie a acestui an.

„Noi cu colegii considerăm că cetățenii trebuie să fie informați corect și complet atunci când iau un credit de la bancă. Am discutat în ședință acest subiect, inclusiv în contextul Prima casă, pentru că vrem să fie transparență totală în ceea ce privește dobânda și costurile reale ale acestor achiziții pe care urmează să le facă. Colegii deputați din fracțiunea PDM, împreună cu experții din departamentele Juridic și Economic și colegii de la Ministerul de Finanțe, urmează să vină cu o inițiativă și să fie făcute modificările legislative necesare pentru pentru a rezolva această problemă”, declara atunci Vlad Plahotniuc.

Total
0
Shares
Total
0
Share