Alte știri

INVESTIGAȚIE // Oamenii lui Candu, cu dosar penal, propuși de Armașu viceguvernatori BNM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cu puțin timp în urmă, Lustrația a publicat două scrisori adresate Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi prin care Octavian Armașu propune numele a doi candidați care ar urma să fie numiți în funcția de viceguvernatori. Este vorba de ȘCHENDRA Constantin și Maia Pârcălab. Pentru că au părut incomplete, Lustrația a decis să completeze cu informații verificate CV-urile celor două personaje apropiate de clanul Phahotniuc-Candu.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Astfel, potrivit datelor pe care le deține Lustrația, în anul 2016, ȘCHENDRA Constantin a avut calitatea de membru al comisiei de cenzori a BC ,,VICTORIABANK” SA, perioadă în care banca a fost controlată de către Vladimir PLAHOTNIUC, prin intermediul companiei ,,INSIDOWN” LTD.

În 2018, a fost promovat la funcția de Director al Departamentului Supraveghere Bancară al BNM, cu implicarea nemijlocită a lui Andrian CANDU (care coordona din umbră activitatea BNM), fiind persoană apropiată acestuia.

Un alt episod interesant care a fost omis din CV este faptul că pe parcursul anului 2020, ȘCHENDRA Constantin a fost vizat (bănuit) în cadrul dosarului penal privind circumstanțele deposedării acționarilor BC ,,FinComBank” SA, gestionat de Procuratura Anticorupție.

Experții consultați de Lustrație susțin că, pe lângă toate, ȘCHENDRA Constantin nu dispune de o experiență suficientă în domeniul financiar-bancar (de minim 10 ani), astfel acesta nu se încadrează în criteriile de selectare, pentru că nu posedă calități profesionale suficiente pentru exercitarea atribuțiilor funcționale în cadrul BNM.

CV-ul lui ȘCHENDRA Constantin

La fel de interesante sunt lucrurile și în cazul Maiei Pârcălab. În decembrie 2017, activând în Biroul de Avocați ,,ACI Partners”, Maia PÎRCĂLAB a fost angajată direct într-o funcție înaltă de conducere la Banca Națională a Moldovei – director adjunct al Departamentului Reglementare și Autorizare, fără experiența necesară pentru ocuparea postului din cadrul supraveghetorului bancar.

Angajarea directă la o asemenea funcție a fost posibilă cu implicarea factorului politic din acea perioadă, potrivit datelor, la solicitarea lui Andrian CANDU (neoficial responsabil de controlul / coordonarea activității BNM, din partea Partidului Democrat din Moldova), Maia PÎRCĂLAB fiind persoană de încredere al acestuia.

În mai 2020, Maia PÎRCĂLAB a fost promovată în funcția de director al aceluiași departament, la propunerea Guvernatorului BNM Octavian ARMAȘU.

Sub conducerea lui Maia PÎRCĂLAB, Departamentul Reglementare și Autorizare a emis în regim de urgență permisiunea prealabilă pentru procurarea cotei substanțiale în BC „Moldindconbank” SA de către investitorii bulgari implicați și în schema LOTERIA NAȚIONALĂ, aceștia din urmă fiind afiliați intereselor lui Vladimir PLAHOTNIUC.

CV-ul Maiei Pârcălab

****

NOTĂ: Dat fiind faptul că investigația a fost elaborată și publicată de Lustrația, portalul Telegraph.md anunță persoanele vizate că pot expedia o reacție pe adresa redactia(@)telegraph.md

loading...

Comments are closed.