Alte știri

Ion Ceban a prezentat proiectele realizate în sectoarele capitalei, precum și pe cele aflate în desfășurare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul capitalei, Ion Ceban, a prezentat proiectele realizate și cele aflate în desfășurare în sectoarele capitalei, transmite Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Sectorul Centru

1. Urmează̆ a fi reparat capital și restaurat blocul vechi al I.P Liceul Teoretic „ Gheorghe Asachi” din str. București 64. Sursele financiare vin din partea Primăriei Chişinău şi Primăriei sectorului 1 Bucureşti.

2. Urmează să fie construită scara care leagă str. I. Nistor și Gh. Cașu (orășelul studențesc).

3. Urmează să fie implementat proiectul de amenajare a Scuarului din str. V. Dokuceaev 11. Acolo vor fi curăţaţi copacii, va fi sădită iarbă și flori. Totodata,̆ în scuar va fi instalat un sistem de irigare a gazonului, vor fi instalate bănci, coşuri pentru gunoi şi montate felinare.

4. Un alt proiect este reparația Scuarului din str. Academiei 8-10, unde va fi amenajat un teren de joacă pentru copii. Vor fi curăţaţi copacii şi instalat un sistemul de irigare. Aleea va fi pavată şi vor fi montate felinare şi mobilier urban. Urmează să fie amenajată şi o parcare auto.

5. A fost implementat proiectul de amenajare a Scuarului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” din str. A. Mateevici. Acolo au fost construite tumbe din granit și instalat un havuz din fontă, ghiveciuri pentru flori şi mobilier urban. Havuzul este iluminat cu proiectoare LED. Reabilitat a fost şi pavajul.

6. Este elaborată schiţa de proiect şi identificate sursele financiare pentru realizarea proiectului de amenajare a Scuarului „Lech Kaczyński”. Pe lângă instalarea felinarelor, a mobilierului urban şi sădirea vegetaţiei, acolo va fi amenajată şi o parcare pentru maşini.

7. În curând începe reabilitarea Scuarului „Mihai Eminescu”, acolo au fost deja curăţaţi copacii. Spaţiul va fi acoperit cu pavaj.

8. Sunt identificate surse financiare pentru reparaţia subteranei din șos. Hâncești, 86 (Ministerul Apărării), șos. Hâncești, 145 (Gara de Sud Est), str. Iu. Gagarin (Gara Feroviară Chișinău), str. Ismail (Centru Comercial UNIC).

9. În prezent este reparată subterana din Arborilor 21 (Centru Comercial MollDova).

10. Vor fi aplicate picturi murale pe peretele podului din cartierul Telecentru.

11. Urmează a fi reconstruit lacul de acumulare „Valea Morilor”, tranșa a IV-a ( amenajarea Parcului „Valea Morilor”).

12. Str. 31 August 1989 şi str. Tighina vor fi reparate, după reabilitarea reţelelor subterane.

13. Vor fi modernizate intersecţiile Viaduct – str. Bucureşti – str. Ciuflea – str. 31 august.

14. Actualmente sunt în reparaţie str. I. Inculeţ şi str. N. Testemiţanu. Acolo sunt efectuate lucrări de schimbare a asfaltului pe trotuar şi carosabil, cu schimbarea utilităţilor.

Sectorul Botanica

1. Au fost reconstruite treptele de acces către aleea pietonală din bulevardul Dacia 2, inclusiv, cu construcția unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Reconstruită a fost şi aleea pietonală de la intersecţia str. Hristo Botev – Dacia. Pe alee urmează a fi instalat iluminatul public.

2. Va fi modernizat accesul spre biblioteca „Ștefan cel Mare” din bd. Decebal. Acolo vor fi reconstruite scările de acces, cu o rampă pentru persoanele cu dizabilități. Urmează să fie modernizat acoperișul la intrarea în bibliotecă, instalată o copertină şi montat pavajul.

3. Este elaborată documentaţia de proiect pentru amenajarea şi modernizarea scuarului „Sarmisegetusa”. Proiectul presupune restabilirea segmentului străzii C. Brâncuși (str. Belgrad – str. Butucului.), iar pe perimetru (Butucului – Sarmizegetusa – Cuza Vodă), vor fi instalate borduri. Pe alee va fi instalat un sistem de irigare şi iluminat public. Amenajarea mai presupune instalarea mobilierului urban, curățarea sau plantarea arborilor şi restabilirea gazonului.

4. Va fi amenajat terenul adiacent bibliotecii municipale „M. Lomonosov” din bd. Dacia 4. Proiectul presupune restabilirea scărilor de acces către edificiul bibliotecii (3 scări în trei nivele). Spaţiul adiacent al bibliotecii va fi pavat şi va fi facilitat accesul persoanelor cu dizabilități.

5. Actualmente este în derulare reconstrucția capitală a străzii Dante Alighieri. Acolo a fost reconstruit un perete de sprijin din șos. Muncești, au fost decapate bordurile vechi şi instalate altele noi. Strada a fost lărgită şi urmează să fie aşternut noul strat de asfalt.

6. 2 subterane din strada Decebal – N. Titulescu şi str. Teilor, urmează̆ a fi reparate.

Sectorul Ciocana

1. Reabilitarea Aleii ,,Mircea cel Bătrîn”, unul din proiectele prioritare, care este în derulare în sectorul Ciocana. Obiectivul va fi finalizat către ziua oraşului. De-a lungul aleii vor fi amenajate piste pentru biciclişti, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de fitness şi 2 cişmele. Totodata,̆ în zonă va fi instalat un sistem de irigare şi iluminat public. La fel va fi schimbat şi gardul care este în prezent de-a lungul aleii şi va fi amenajat mobilier urban.

2. Pasajul subteran din str. Alecu Russo va fi reabilitat, iar cel din strada M. Sadoveanu va fi închis.

3. Actualmente se duc negocieri cu mai mulţi agenţi economici, pentru a fi amenajat în sectorul Ciocana un teatru de vară.

4. Sunt efectuate lucrări de proiectare pentru prelungirea construcţiei străzii bd. Mircea cel Bătrân de la str. Prof. I. Dumeniuc până la str. Bucovinei.

5. Este elaborată documentaţia de proiect pentru prelungirea construcţiei liniei de troleibuz pe bd. Mircea cel Bătrân de la str. Prof. I. Dumeniuc până la str. Bucovinei.

6. Un agent economic s-a oferit să sponsorizeze lucrările de pavare a fâşiei pietonale din zona forestieră din str. M. Sadoveanu. Proiectul va fi definitivat într-o săptămână.

7. Sunt elaborate actele pentru proiectarea str. Industrială, de la str. Uzinelor până la str. Vadul lui Vodă.

Sectorul Buiucani

1. Pentru Parcul Alunelul se planifică modernizări. Sectorul 6 din București oferă 16 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare. În prezent se fac licitațiile necesare, iar până la sfârșitul lunii Iulie lucrările ar putea să înceapă. Aici urmează să fie reabilitat teatrul de vară, mobilierul urban, havuzul, ect.

2. În parcul „La Izvor” lucrările vor începe în curând, acum suntem la etapa de semnare a contractului, după aceasta, reabilitarea parcului va avea loc pe parcursul a 3 luni. Proiectul presupune 5 etape, printre care amenajarea terenului de fotbal pe plajă care este deja în construcție. Va fi primul astfel de obiectiv din zona sud-est al Europei, care va corespunde standardelor FIFA.

3. Strada Ghidighici va fi reabilitată. Astfel, va fi construit un trotuar adiacent străzii și o parcare de 460 de locuri. Este o problemă legată de parcare, astfel, pe teren este aplicat un sechestru de o instanță anterioară. La acest subiect se lucrează. Juriștii mi-au confirmat că insulele din Parcul „La Izvor” aparțin municipalității. Am solicitat ca pentru anul viitor să fie planificate proiecte pe aceste insule.

4. Scuarul din strada Bucurie este finalizat, iar în această seară se va aplica marcajul pentru parcări și pentru bicicliști. Porțiunea de drum din preajmă se va deschide după ce 20 de ani a fost blocat. A fost instalat iluminatul, amenajate pistele pietonale și mobilierul urban. Săptămâna viitoare vom da în exploatare parcul.

5. La scuarul Ion Pelivan, luni, se începe instalarea sistemului de irigare și a iluminatului public. Mobilierul urban deja este comandat. În 2 săptămâni vor fi finalizate lucrările, în același tip are loc reabilitarea străzii.

6. În această săptămână, au început lucrările de curățare a albiei râului Durlești și evacuare a nămolului, pe perimetrul str. Gheorghe Codreanu – intrarea pe teritoriul Centrului „Moldexpo”. Râul nu a fost curățat mai bine de 30 de ani. După fiecare ploaie, erau inundate subsolurile blocurilor de locuință și casele din zonă. Ne-am propus ca în termen de 2 săptămâni, să curățim albia râului și să o adâncim cu 2 metri.

7. Cu privire la gheretele din fața pieței Delfin. Termenul de prescripție este data de 1 iulie până când agentul economic poate să își evacueze singur, în caz contrar acesta va fi evacuat forțat.

8. Zona pietonală de la Alexei Mateevici va fi reabilitată. Sunt foarte multe mașini care parchează. Lucrările vor începe pe 6 iulie.

9. În loc de fosta stație terminus a microbuzului 121 va fi amenajat un scuar. Ieri au început lucrările. Astfel, va fi instalat iluminat public, mobilier și create alei pietonale. Termenul de realizare a lucrărilor este 1 august.

10. Scuarul Grigore Alexandrescu, la intrarea din zona MoldExpo va fi amenajat. Ne-am propus să transformăm zona în una pietonală. Accesul mașinilor va fi interzis.

11. Aleea pietonală Liviu Deleanu este în stadiu de lucru, iar spre 20 iulie se preconizează a fi dată în exploatare.

12. Pe dimensiunea Nicolae Costin-Calea Ieșilor se află la a doua etapă de amenajare a aleii pietonale.

13. Va fi reabilitată zona de la Onisifor Ghibu, astfel, acel scuar va fi redenumit scuarul Riga la Chișinău. Chiar dacă avem o întârziere la acest proiect, lucrările sunt pe rol. Acestea vor fi finanțate de Sectorul 3 al orașului Riga.

14. La ora actuală lucrăm la proiectul de execuție a zonei din Calea Ieșilor 1/7. Este o zonă pe care vrem să o transformăm într-un scuar cu mobilier urban. O zonă în care, acum un an de zile era folosită pentru comerțul ambulant.

15. Din 3 subterane din sectorul Buiucani, pentru una lucrările vor începe în următoarele 2 săptămâni. Am început demolările pavilioanelor din intrarea în subterane.

Sectorul Râşcani

1. Reabilitarea carosabilului din str. Miron Costin. Lucrările constau în înlocuirea stratului de asfalt degradat, schimbarea bordurilor și amenajarea trotuarelor.

2. Amenajarea trotuarelor din bd. Moscova. Înlocuirea integrală a stratului de asfalt uzat și aplicarea pavajului.

3. Urmează a fi amenajat scuarul din str. Kiev. Acolo vor fi efectuate lucrări de amenajare a terenului pentru copii, a scărilor, dar şi a rampei pentru persoanele cu dizabilităţi. Reparat va fi şi podul. Tot acolo va fi amenajat un râuleţ.

4. Este preconizat a fi amenajat şi Scuarul din str. N. Dimo. Acolo va fi demontat pavajul vechi şi înlocuit cu altul nou. Tot acolo va fi construit un havuz. În scuar va fi montat şi un sistem de irigare şi reparate cele două scări existente.

5. Va fi reabilitat Scuarul din str. Miron Costin, Complexul Comemorativ ”Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”. Va fi înlocuit pavajul vechi cu altul nou, vor fi instalate borduri, va fi reconstruit havuzul şi instalat sistem automatizat de irigare, dar şi iluminat public.

6. Pe str. Ceucari va fi construit un havuz.

7. Va fi reabilitat Scuarul din str. Doina. Acolo vor fi efectuate lucrări de reabilitare a învelişului asfaltic degradat prin înlocuirea lui cu pavaj. Totodată vor fi montare borduri laterale, stratul de pământ va fi schimbat şi se va sădi iarbă multianuală.

8. Actualmente este amenajat şi reabilitat pasajul subteran din str. Alecu Russo, 2/1. Acolo se intervine în interiorul subteranei şi sunt reparate scările. Trecerea subterană va fi iluminată.

9. Urmează să înceapă reparaţia pasajului subteran din bd. Renaşterii (Circ). Acolo sunt deja efectuate lucrări de reconstrucţie a acoperişului, urmează amenajarea interiorului, instalarea iluminatului şi reparaţia scărilor de acces.

10. Definitivarea devizului de lucrări şi costul acestora pentru amenajarea zonei din preajma Lacului din strada Albişoara, 8.

11. Reabilitarea integrală a carosabilului din strada Albișoara. Lucrările vor fi finanțate din bugetul de stat.

12. Amenajarea complexă a aleii pietonale din bd. Grigore Vieru. Proiectul prevede înlocuirea asfaltului degradat, instalarea mobilierului urban și a iluminatului nocturn decorativ, amenajarea spațiilor verzi, cu instalarea sistemului de irigare automatizat.

13. Lucrări de reabilitare a sistemului public de canalizare pluvială din strada Albișoara (curățarea rețelei pluviale, construcția suplimentară gurilor de captare a apelor). Curăţarea albiei râului Bâc, pe tronsonul str. M. Viteazul – str. Feredeului. Proiect ambițios în vederea soluționării inundațiilor ca urmare a ploilor.

Citește și: Primarul capitalei a dispus suspendarea autorizației de construcție pentru stația PECO din strada Nicolae Dimo

 

loading...

Comments are closed.