Social

Ion Ceban, în vizită de inspectare la stația de epurare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul capitalei, Ion Ceban, a mers astăzi la Depozitul nr.2 al Stației de epurare a apelor reziduale, pentru a vedea cum decurg lucrările de acoperire a celor trei platforme de nămol, care reprezintă principala sursă a mirosului specific din capitală, transmite Telegraph.md

Primarul a relatatat că, din data de 3 februarie, au fost evacuate total 20.400 m3 de nămol dintre care: 7000 m3 de pe platforme, 2400 m3 din geotuburi, 9000 m3 nămol deshidratat provenit în urma procesului de centrifugare.Până la această etapă, toate 3 lagune au fost acoperite cu primul strat din geotextil. Actualmente, continuă lucrările de montare a aeratoarelor și acoperirea cu stratul doi de geotextil.

Ion Ceban a declarat că scopul acestor lucrări este de a diminua mirosului specific de nămol fermentat, acumulat timp de 12 ani în cele trei lacuri.

De asemenea, primarul a anunțat că s-a decis prelungirea până la 11 mai a termenului limită de depunere a ofertelor pentru licitația inițiată de ACC, pentru procurarea de soluții și pulverizatoare care vor fi folosite pentru cele 118 geotuburi cu nămol.

Ce privește reconstrucţia Staţiei de Epurare, conform ultimului raport la început de luna martie, contractorul înregistra un progres de 30-35% spre sfârşitul lunii aprilie Contractorul a înregistrat un raport de 52% la capitolul Construcții Civile. Echipamentul procurat şi livrat este estimativ la 92%. La fel, achitarea a ajuns la 50% din suma totală a Contractului.

Actualmente, 3 specialiști din România lucrează alături de cei peste 50 de angajați la reconstrucția Stației de epurare, iar pe 4 mai urmează ca la Chișinău să mai ajungă alți 15 muncitori din țara vecină.

„Întreprindem toate măsurile ca mirosul urât să nu revină la vară în capitală, iar pentru viitor ca soluție ar fi construcția unei Stații de epurare de tip închis, după modelul țărilor dezvoltate.
Această problemă a fost conservată toți acești ani de toți cei care au condus municipalitate și ar trebui să le fie rușine pentru faptul că au permis să se dezvolte o bombă ecologică.”, a declarat Ion Ceban.

Citește și: Republica Moldova și ONU vor iniția negocierile pentru implementarea unui proiect comun în domeniul agriculturii

loading...

Comments are closed.