Ion Chicu: „Asigurarea securității cibernetice este una din prioritățile majore pe agenda Guvernului”

Premierul Ion Chicu a participat la cea de-a 8-a ediție a Moldova Cyber Week 2020, desfășurată în acest an în format online, cu genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri robuste de securitate cibernetică în Noua Normalitate”. Evenimentul are drept scop sporirea gradului de conștientizare a importanței securității cibernetice și a provocărilor conexe, evaluarea noilor tendințe și identificarea modalităților de  îmbunătățire continuă a încrederii digitale.

Subiectul principal al discuțiilor s-a axat pe securitatea cibernetică în procesul de adaptare a țărilor la Noua Normalitate și Realitate, pe fundalul crizei pandemice globale. În acest context, premierul Chicu a vorbit despre rolul tehnologiei la nivel național și global în raport cu schimbările dictate de pandemia COVID-19 și necesitatea de transformare digitală rapidă, în special, pe dimensiunea social-economică.

„Pandemia de COVID-19 și-a lăsat amprenta la nivel global asupra tuturor domeniilor de activitate. Această criză continuă să testeze limitele unor astfel de sisteme, cum ar fi cel medical sau economic, accentuând rolul tehnologiilor. Într-o lume complexă și în continuă schimbare, transformarea digitală este o necesitate. Edificarea unei societăți informaționale accesibile pentru toți cetățenii este un imperativ. Iar pentru a răspunde adecvat la dificultățile provocate de criza pandemică, învățăm să apreciem și mai mult avantajele digitalizării”, a menționat Ion Chicu în cadrul evenimentului.

Totodată, premierul a accentuat importanța dezvoltării unui spațiu cibernetic sigur, durabil și rezistent, care implică o abordare integratoare a părților interesate, reunind guverne, comunități ICT, industrii, mediul academic – o sinergie importantă în dezvoltarea unor capacități eficiente de reziliență.

„Asigurarea securității cibernetice este una din prioritățile majore pe agenda Guvernului. Țara noastră este într-un proces continuu de consolidare a securității cibernetice la nivel național. Este necesar să dezvoltăm o cultură de securitate cibernetică prin educație, instruire profesională și cercetare, parteneriate public-private, mecanisme de cooperare la nivel regional, european și internațional. Republica Moldova este deschisă pentru dezvoltarea continuă a dialogului internațional, schimbul de cunoștințe și de cele mai bune practici în vederea consolidării rezilienței cibernetice”, a conchis premierul.

Moldova Cyber Week 2020 se desfășoară în perioada 25 – 27 noiembrie. Evenimentul reunește mai mulți experți de talie internațională din diverse state ale lumii. Timp de 3 zile, ei vor fi conectați online pentru un schimb de experiență și expertiză în domeniu. În cadrul panelurilor vor fi abordate tematici precum:  combaterea amenințărilor cibernetice pe timp de pandemie, măsurile de protecție pentru informațiile sensibile și provocările legate de securitatea cibernetică.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului, fiind organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, în comun cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Comunicații și Consiliul Europei.

Citește și: Cooperarea moldo-americană discutată la întrevederea ministrului Aureliu Ciocoi cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan

 

Total
0
Shares
Total
0
Share