Ion Chicu: Bugetul pentru 2021 va fi bazat pe investiții masive în infrastructură și plăți sociale majorate

Premierul Ion Chicu a participat la ședința tradițională cu președintele țării, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Oficialii au discutat prioritățile setate în agendă pentru următoarele 4 săptămâni, în special pe dimensiunea bugetar-fiscală. „Până la sfârșitul anului, avem stringentă necesitate de a aproba în Parlament proiectul de politică bugetar fiscală pentru 2021 și proiectele Bugetelor anuale. Noi vom depune toate eforturile ca cel târziu pe 1 decembrie aceste proiecte să fie aprobate în Guvern. Imediat vor merge la Parlament pentru examinare și votare în primă lectură, ca ulterior, către 20-21 decembrie sa fie aprobate în lectură finală. Bugetul pentru 2021 a fost elaborat având la bază aceeași abordare ca în anul 2020, cu investiții masive în infrastructură și cu nivel majorat de plăți sociale”, a spus prim-ministrul.

Ion Chicu a remarcat că pentru 2021, în Fondul Rutier vor fi alocate, preventiv, 1,7 miliarde lei, la fel ca anul curent. De asemenea, va continua și implementarea proiectului „Drumuri Bune” pentru care sunt prevăzute 900 milioane lei.

Pentru anul 2021, în Fondul Ecologic Național vor fi alocate cu 200 milioane lei mai mult decât în acest an, adică 500 milioane lei. Mijloacele vor fi utilizate pentru proiectele de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților.

Totodată, din 2021, vor fi majorate salariile pentru toate categoriile de angajați în sectorul bugetar. Personalul medical, majoritatea fiind finanțat din Fondul Național de Asigurări în Medicină, va avea un salariu mai mare cu 30%.

Respectiv, către Autoritățile Publice Locale vor fi transferate mijloacele, reieșind din modificările menționate. „Este important să fie finalizate și aprobate până la sfârșitul anului, astfel încât de la 1 ianuarie țara să aibă acoperire legală pentru aceste cheltuieli” , a reiterat Ion Chicu.

Citește și: Chicu către un fost ministru al Sănătății: Recomand acestei doamne să meargă la colegii săi din spitale, poate le dă o mână de ajutor

Total
0
Shares
Total
0
Share