Ion Chicu despre creditul rusesc: “Fără acest împrumut, din lunile mai-iunie, nu vom mai putea plăti pensii și salarii”

Prim-ministrul Ion Chicu garantează că fără împrumuturi externe, Republica Moldova, începând cu lunile mai-iunie, nu va mai putea asigura plata salariilor și pensiilor, transmite Telegraph.md

Declarația a fost făcută în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 23 aprilie curent, în timpul prezentării proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat în mărime de 200 de milioane de euro

Chicu afirmă că scopul împrumutului este finanțarea necesităților bugetului: “Fără aceste împrumuturi, din lunile mai-iunie, Republica Moldova nu va avea posibilitate să achite pensii și salarii, inclusiv pentru medici”.

Astfel acest credit din Federația Rusă va acoperi jumătate din creșterea deficitului bugetar, făcând posibilă asigurarea cheltuielilor prioritare incluse în bugetul public național.

Potrivit premierului, acest acord nu comportă riscuri nici financiare, nici politice.

”Moldova nu își asumă niciun angajament decât să restituie aceste 200 de milioane de euro”, a declarat premierul.

Amintim că creditul rusesc va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare cu o rată a dobânzii anuale de 2%. Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Citește și: Premierul pune capăt speculațiilor: „Nu există niciun risc ca datoriile MoldovaGaz să fie trecute ca parte componentă a Acordului cu Federația Rusă”

Total
0
Shares
Total
0
Share