Ion Chicu, replică dură pentru Alexandru Slusari: “Rog Ministerul Finanţelor să-l invite pe „tractorist” şi să-i facă o lecţie despre finanţele publice”

Fostul premier Ion Chicu vine cu o replică la declaraţiile vicepreşedintelui Parlamentului Alexandru Slusari, care a anunţat în această dimineaţă că în primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanţelor deja a împrumutat pe piaţa internă, de la băncile comerciale, peste 703 milioane lei, transmite Telegraph.md, cu referire la TVR Moldova

„Rog colegii de la Ministerul Finanţelor să-l invite pe “tractorist” (“terorist intern”, în limba liberală modernă) şi să-i facă o lecţie despre noţiuni elementare din domeniul finanţelor publice şi managementului lichidităţilor. Poate va înţelege măcar ce-i mai simplu – deosebirea dintre plasare a VMS şi finanţare netă pe parcursul unei perioade”, spune Ion Chicu,

Fostul premier declară că Ministerul Finanţelor a plasat la prima licitaţie valori mobiliare de stat (VMS), programată în acest an un volum echivalent cu circa 703 mln.lei, la rate mai mici chiar decât în 2020, întrucât pe parcursul anului s-a reuşit diminuarea ratelor, adică a costurilor deservirii pentru buget, cu circa o pătrime.

„Rata la prima licitaţie din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începând cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operaţiunile cu VMS se impozitează de stat! Felicitări colegilor de la Ministerul Finanţelor!

Totodată, Ministerul Finanţelor deja a răscumpărat în primele zile ale anului 2021 VMS plasate anterior de circa 426 mln.lei, iar până la sfârşitul lunii va mai răscumpăra în valoare de încă circa 700 mln.lei. Plasarea şi răscumpărarea VMS este o practică normală a MF din toate ţările şi nu cred că în lumea întreagă se mai găseşte vreun cretin ajuns vice-preşedinte de Parlament, să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica şi finanţarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă şi diversiune economică împotriva statului, or acţiunile sale pot provoca creşterea ratelor dobânzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ îşi va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: OFICIAL // Textele Declarației comune și a Memorandumului semnat între Moldova și Ucraina

Total
0
Shares
Total
0
Share