Externe

Irakul este gata să lanseze ofensiva finală împotriva grupării Stat Islamic în apropiere de granița sa cu Siria

Pinterest LinkedIn Tumblr

Forțele irakiene sunt gata să lanseze o ofensivă pentru a recuceri ultima zonă din teritoriul Irakului aflată încă sub controlul grupării Stat Islamic (SI), a anunțat miercuri armata irakiană, citată de Agerpres.

”Forțele noastre de securitate vin acum să vă elibereze”, se poate citi pe fluturașii aruncați de forța aeriană irakiană în regiunea orașelor Al-Qain și Rawa, la granița de vest, potrivit unui comunicat al Comandamentului mixt de operațiuni de la Bagdad.

Gruparea jihadistă deține de asemenea controlul unor zone din partea siriană a graniței, dar teritoriul aflat sub controlul său se restrânge pe măsură ce combatanții săi se retrag în fața înaintării a două forțe ostile: o coaliție condusă de kurzi și susținută de SUA, și trupele guvernamentale siriene împreună cu miliții șiite străine, susținute de Iran și Rusia.

Autoproclamatul califat transfrontalier Statul Islamic s-a prăbușit efectiv în iulie, când forțele irakiene, susținute de SUA, au eliberat Mosulul, capitala de facto a grupării jihadiste în Irak, în cursul unei bătălii istovitoare ce a durat nouă luni.

Fief-ul jihadiștilor din Siria, Raqqa, a fost cucerit săptămâna trecută de forțele susținute de SUA.

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, care a proclamat califatul la mijlocul lui 2014 de la Mosul, a difuzat o înregistrare audio pe 28 septembrie în care anunța că este în viață, după mai multe zvonuri potrivit cărora el ar fi fost ucis. Al-Baghdadi a făcut apel la adepții săi să continue lupta, în pofida unor înfrângeri.

loading...

Comments are closed.