Iranul va înăspri pedepsele pentru persoanele care nu respectă codul vestimentar islamic

Iranul va înăspri măsurile împotriva persoanelor care nu respectă codul vestimentar islamic, unul foarte strict, scrie Agerpres.ro

Miercuri, la sfârşitul Ramadanului, luna de post obligatoriu pentru toţi musulmanii, poliţia iraniană a anunţat că va lua măsuri mai aspre în conformitate cu „datoriile (sale) legale”.

De sâmbătă încolo, încălcări precum nerespectarea regulilor privind portul vălului vor fi pedepsite mai ferm.

Toţi cetăţenii, în special fetele şi femeile, sunt îndemnaţi să adere la „valorile morale” şi la „normele religoase ale societăţii”. Deocamdată, nu este clar respectarea căror reguli doreşte să verifice poliţia din Iran.

De la începutul protestelor în masă din 2022, guvernul iranian a fost mai puţin strict în ceea ce priveşte respectarea codului vestimentar, parţial pentru că poliţia s-a confruntat cu mai multă rezistenţă.

Protestele au dus la decesul unei tinere kurdo-iraniene, Mahsa Amini, care a murit în custodia poliţiei după ce fusese arestată de aşa-zisa poliţie a moravurilor din Iran pentru presupuse încălcări ale regulilor privind portul vălului islamic.

O comisie de experţi independentă înfiinţată de ONU a ajuns la concluzia că violenţa fizică de după arestare a dus la decesul tinerei.

După proteste, autorităţile iraniene în domeniul securităţii au întărit supravegherea video pentru a detecta încălcările codului vestimentar.

Autoturismele ce aparţin femeilor care au fost prinse în repetate rânduri conducând fără văl au fost confiscate. Magazinele şi restaurantele ale căror clienţi încalcă acest cod vestimentar au fost obligate să închidă.

După protestele din 2022, tot mai multe femei iraniene au ignorat codul vestimentar. Susţinătorii liniei religioase ferme au încercat să combată această abordare. O nouă lege prevede pedepse draconice pentru astfel de încălcări.

Reforma a trecut deja de parlament, însă nu a intrat deocamdată în vigoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share