Islanda este în pericol de a se confrunta cu zeci de ani de instabilitate vulcanică

Peninsula sud-vestică a Islandei s-ar putea confrunta cu decenii întregi de instabilitate vulcanică, avertizează Biroul meteorologic islandez (IMO).Cutremurele și temerile legate de o erupție iminentă au dus la evacuarea micului oraș pescăresc Grindavik, transmite bbc.com.

După o pauză de 800 de ani, erupțiile din Peninsula Reykjanes au început din nou în 2021, ceea ce ar putea marca un nou „ciclu eruptiv”, spune Matthew Roberts de la IMO.

„Ne așteptăm să vedem erupții vulcanice de-a lungul peninsulei, nu doar în mod repetat în același loc”, a declarat Dr. Roberts, care ocupă funcția de director general la sediul IMO din Reykjavik, centru care monitorizează intens activitatea seismică 24 de ore pe zi. Conform specialiștilor, această instabilitate ar putea dura zeci de ani.

Orașul care se scufundă treptat

Vinerea trecută, echipa sa a fost șocată să constate că magma se scurgea în pământ, fracturând roca pe o distanță de 15 km..

A trecut pe sub Grindavik „aproape ca un tren de marfă subteran”, spune Dr. Roberts. Un fenomen necunoscut în timpurile moderne.

S-a dat rapid ordinul de evacuare și, la scurt timp, au început să apară imagini cu drumuri grav crăpate și case avariate în urma cutremurelor repetate. „Orașul va continua să se scufunde”, spune Dr. Roberts, agravând daunele la clădiri și drumuri.

Mica așezare pescărească din Islanda se surpă cu aproape 4 centimetri, zilnic
Partea de vest a Grindavik s-a scufundat cu peste un metru de vinerea trecută și continuă să se scufunde cu aproximativ 4 centimetri pe zi.

O hartă colorată arată nivelurile recente la care s-a prăbușit pământul, iar într-o zonă situația rămâne „extrem de volatilă„, fiind probabilă o erupție în câteva zile sau săptămâni.

În cazul unei erupții, infrastructura locală ar putea fi afectată în mod semnificativ și ar putea avea loc o eliberare de gaze toxice. În mod fascinant, fotografiile aeriene sugerează că magma se scurge sub o fisură anterioară, veche de secole, vizibilă. „Intruzia de magmă exploatează din nou exact aceeași locație”, spune Dr. Roberts.

Islanda este foarte obișnuită cu activitatea vulcanică, deoarece se află deasupra dorsalei Mid-Atlantic Ridge. Plăcile eurasiatică și nord-americană se îndepărtează una de cealaltă, cu câțiva centimetri în fiecare an.

Acest tip de evacuare a unei întregi comunități nu s-a mai întâmplat în ultimii 50 de ani
În 1973, o fisură a început să scuipe lavă roșie topită pe Heimaey, cea mai mare dintre Insulele Westman din Islanda. În prezent, în interiorul Peninsulei Reykjanes, se estimează că magma se află acum la aproximativ 800 de metri sub suprafață.

Este posibil ca locuitorii să fie nevoiți să aștepte cel puțin câteva săptămâni până când se va ști dacă se pot întoarce în zonă.

O erupție de mică intensitate ar putea însemna că lava se va revărsa dintr-o serie de fisuri timp de săptămâni și săptămâni.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar exista un flux de lavă spre sud – posibil spre Grindavik – și, de asemenea, posibil spre nord și vest, mai exact, spre centrala electrică Svartsengi și Blue Lagoon, a mai completat Dr. Roberts.

Planurile de urgență includ bariere de protecție – cunoscute sub numele de „diguri” – care sunt construite în apropierea centralei geotermale, în timp ce faimoasa stațiune balneară Blue Lagoon rămâne închisă.

„Islanda are tot felul de metode ingenioase de a lupta împotriva lavei”, spune Dr. Roberts, dar „natura învinge întotdeauna dacă erupția este suficient de lungă”, a conchis el.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share