Italia a confiscat proprietăți ale oligarhilor ruși în valoare de un miliard de euro

O vilă de 7 milioane de euro din Pesaro, localitate din regiunea Marche, cu ieșire la Marea Adriatică, aflată în proprietatea Valentinei Matvienko, președinta Consiliului Federației Ruse, camera superioară a parlamentului rus, a fost confiscată de autoritățile italiene, anunță Corriere della Sera, citat de G4Media.ro

Astfel, se ajunge la aproximativ un miliard de euro, valoarea bunurilor confiscate oligarhilor ruși, în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei.

În Pesaro, proprietatea este cunoscută ca „Vila Rudas”, deoarece a aparținut lui Tibor Rudas, unul dintre managerii lui Luciano Pavarotti.

După achiziție, Matvienko a dispus ca pe frontispiciul vilei să apară inscripția „Vila M”.

Valentina Matvienko, în vârstă de 72 de ani, fost guvernator al Sankt Petersburgului și deține acum poziția a treia în stat, cea de președinte al Consiliului Federației Ruse, camera superioară a parlamentului republicii.

Este cunoscută ca fiind una dintre cele mai de încredere persoane din anturajul lui Vladimir Putin, fiind considerată de fundația lui Alexei Navalny, „mâna dreaptă a lui Putin” și „un exemplu de corupție și îmbogățire de care se bucură datorită apropierii de președinte”.

Vila a fost cumpărată de Matvienko în 2009, iar achiziția a venit și cu un cc de 20.000 de euro pentru autoritățile locale, bani care au fost folosiți pentru a se plăti un foc de artificii la festivalul orașului.

La câțiva ani după, Matvienko, un cunoscut industriaș rus din sectorul farmaceutic, Boris Spiegel, a ajuns și el la Pesaro, relatează ziarul italian.

A cumpărat și el o vilă, dar pe dealul Ardizio, o altă terasă cu vedere la Marea Adriatică. Investiția l-a costat patru milioane de euro, însă oligarhul a dispărut fiind arestat în Rusia pentru corupție, chiar dacă presa locală a vorbit despre diferende de opinie cu Putin, în ceea ce privește producerea vaccinului Sputnik.

Cine este Valentina Matvienko

Născută în Ucraina, Matviyenko și-a început cariera politică în anii 1980 la Leningrad (acum Sankt Petersburg) și a fost prim-secretar al Partidului Comunist Districtual Krasnogvardeysky, din oraș din 1984 până în 1986.

În anii 1990, Matviyenko a fost ambasadorul Rusiei în Malta (1991–1995) și în Grecia (1997–1998).

Din 1998 până în 2003, Matviyenko a fost viceprim-ministru.

Matviyenko a devenit prima femeie guvernator în Sankt Petersburg.

În calitate de membru al Partidului Rusia Unită de guvernământ, la 21 septembrie 2011, Matviyenko a fost aleasă președinte a Consiliului Federației, al treilea cel mai înalt mandat ales al țării.

Total
0
Shares
Total
0
Share