Actual

Italia a oferit un lot de ajutoare umanitare pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Italia a oferit un lot de ajutoare umanitare pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova. Este vorba despre o tabără de câmp pentru 500 de persoane, pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o va putea gestiona ca să asigure cazarea refugiaților. Asistența este acordată de statul italian prin intermediul Mecanismului Protecției Civile al Uniunii Europene, transmite IPN.

În cadrul ceremoniei de recepționare a lotului de ajutor, șeful IGSU, Alexandru Oprea, a declarat că, deja de o lună, țara se confruntă cu valul de refugiați din Ucraina care fug din calea războiului. Și în această perioadă a fost resimțită solidaritatea europeană. „Aș vrea să-i mulțumesc în primul rând Guvernului Italiei pentru acest suport, pentru acordarea asistenței date. De asemenea, aș vrea să-i mulțumesc echipei italiene care a parcurs acest drum pe cale terestră, din Italia până în Republica Moldova, practic 48 de ore de mers și cu o echipă de 40 de persoane. Și vreau să-i mulțumesc acestei echipe pentru disponibilitatea pe care ne o oferă, prin faptul că vor asigura și instruirea la capitolul utilizare a bunurilor recepționate”, a mai spus Alexandru Oprea.

Andrea Mazo, reprezentantul echipei Serviciului Protecției Civile din Italia, a menționat că este o onoare colaborarea cu Inspectoratul din Republica Moldova, dar mai ales în acest moment de dificultate pentru întreaga Europă. „Guvernul nostru a manifestat disponibilitatea de a colabora, inclusiv prin intermediul acestei donații și a instruirilor pentru utilizarea ei. Vă mulțumim pentru primire”, a notat Andrea Mazo.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italia la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, a declarat că valoarea totală a ajutorului este 1,8 milioane de euro. „Implicarea Italiei nu ar fi fost atât de eficientă fără Mecanismul Protecției Civile al UE. Le mulțumesc tuturor celor care contribuie la eforturile pentru pace, suntem o echipă. Acest ajutor se încadrează în aceeași linie cu vizita ministrului afacerilor externe și cooperării internaționale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, de acum zece zile”, a notat ambasadorul italian. Oficialul a mai spus că Italia, împreună cu toată Europa, susține efortul curajos al Moldovei în susținerea refugiaților din Ucraina.

Magdalena Muller-Uri, șefă a secției Operațiuni la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că oamenii care au fugit din cauza situației din Ucraina au găsit în Republica Moldova adăpost, hrană și un spațiu sigur. Oamenii din Moldova, la rândul lor, și-au demonstrat solidaritatea și au primit refugiații cu brațele și cu inima deschisă. Și numărul refugiaților a fost destul de mare, fapt ce a pus presiune pe autorități, pe instituții, însă chiar și așa Moldova s-a descurcat într-un mod remarcabil. Nici de data aceasta nu sunteți singuri. Deja a pentru a doua oară, Italia acordă sprijin Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului Protecției Civile”, a menționat Magdalena Muller-Uri.

loading...

Comments are closed.