Externe

Italia a trecut la sistemul electoral mixt. Viitorul Parlament va fi ales în baza noului sistem de vot

Pinterest LinkedIn Tumblr

Italia trece la sistemul mixt de vot, care va fi pus în aplicare de la următorul scrutin parlamentar, cel mai probabil la începutul anului viitor.

Senatul italian a aprobat săptămâna aceasta proiectul de lege care prevede alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi a restului de 386 prin vot proporţional, cu un prag electoral de 3%, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor.

Mandatul actualului Parlament al Italiei expiră la începutul anului viitor, iar noile alegeri trebuie să fie organizate în baza sistemului mixt de vot. Legea este susţinută de Partidul Democrat, aflat la guvernare, dar şi de principalele două formaţiuni de opoziţie de dreapta, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi.

Sistemul electoral mixt prezintă un avantaj pentru partidele tradiţionale, cu o puternică bază teritorială şi candidaţi cunoscuţi la nivel local și este criticat de Mişcarea 5 Stele, ai cărei candidaţi sunt în majoritate persoane fără notorietate, alese printr-un vot pe site-ul formaţiunii.

Aceasta este a patra tentativă timp de 20 de ani de a stabiliza sistemul politic italian printr-o reformă electorală, explică analiștii politici de la Roma.

 

loading...

Comments are closed.