Jaf la Institutul de Seismologie din Republica Moldova. Pagubele se ridică la 30 000 mii de euro

Jaf la Institutul de Seismologie. Hoții au dat iama în unul dintre cabinetele Institutului de Seismologie și au furat câteva calculatoare, în care erau stocate informații și programe de specialitate cruciale pentru funcționarea stațiilor seismice. Prejudiciul material se ridică la aproximativ 30 de mii de euro, relatează Jurnal.md

Furtul s-a întâmplat acum o săptămână. Hoții au intrat pe o fereastră, de la care au tăiat gardurile. Totul s-a întâmplat la ceas târziu. Instituția nu este supravegheată video, așa că nu a avut cine să-i deranjeze.

„Gratiile care noi le avem au fost tăiate, a fost tăiată plasă, a fost fost forțat geamul. Noi presupunem că persoane de factură relativ mică au putut să intre”, spune directorul Institutului de Seismologie, Igor Nicoară.

Hoții au furat un laptop și un procesor vechi, de prin 2005, care nu valorează nimic. Inestimabile sunt însă informațiile pe care le conțineau, despre cele mai importante seisme din Republica Moldova, înregistrate până acum.

„Noi vorbim de anul 1977, 1986, 1990, când au avut loc avarieri a clădirilor, fiecare obiect se documenta, inclusiv cu fotografii. Și o parte dintre aceste materiale într-adevăr s-au pierdut”, afirmă Igor Nicoară.

De valoare a fost și softul instalat pe laptop, care gestionează activitatea senzorilor seismici ce ajut la identificarea clădirilor vulnerabile în fața cutremurului, și nu doar.

„Estimarea accelerațiilor clădirilor, construcțiilor speciale, podurilor, estimarea explozivelor folosite la exploatarea carierelor. Și în momentul de față, asemenea servicii și asemenea cercetări noi nu le vom putea efectua. Pentru asta va fi nevoie să procurăm senzori de generație nouă și deja la un calculator contemporan. Ar fi în jur de 25.000 – 30.000 de euro”, a mai precizat directorul Institutului.

Este o achiziție pe care instituția finanțată din bugetul statului nu poate să și-o permită. Singura soluție ar fi ca polițiștii să-i prindă pe hoți.

Institutul de Geologie și Seismologie a fost creat în anul 1949, drept componentă a rețelei seismice globale. În Republica Moldova există șapte stații seismice.

Citește și: Laptopuri, tablete şi alte bunuri de valoare au fost furate din sediul Parlamentului European

Total
0
Shares
Total
0
Share