Externe

Joe Biden și Svetlana Tihanovskaia s-au întâlnit la Casa Albă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu lidera opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, informează Agora.md

În timp ce Biden și-a manifestat susținerea, Tihanoskaia a dat de înțeles că speră să fie exercitată mai multă presiune pentru ca Alexandr Lukașenko să elibereze prizonierii politici.

„Am fost onorat să mă întâlnesc cu @Tsihanouskaya la Casa Albă în această dimineață”” a declarat Biden într-un tweet, referindu-se Svetlana Tihanovskaia, cea care conduce lupta împotriva lui Alexander Lukașenko.

„Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus în căutarea democrației și a drepturilor universale ale omului”, a adăugat președintele american.

Tihanovskaia, aflată într-un turneu în Statele Unite cu scopul de a crește presiunea internațională pentru a-l da jos pe Lukașenko, a numit întâlnirea o inspirație pentru poporul său.

„Această reuniune este ca un succes al tuturor bielorușilor care luptă”, a spus ea. Ea a declarat pentru AFP că nu a cerut să fie recunoscută de Biden ca președinte al Belarusului, ci că a dorit să crească presiunea asupra lui Lukașenko.

„Am vorbit despre multiplele puncte de presiune asupra regimului pentru a-l forța să înceteze violențele, să elibereze prizonierii politici și să înceapă dialogul cu opoziția”, a spus ea.

„Belarus poate fi un exemplu de putere de tranziție non-violentă”, a subliniat Tihanovskaia.

Anterior, aceasta a declarat că speră la sancțiuni împotriva companiilor controlate de stat.

Anul trecut, autoritățile beloruse au folosit forța pentru a reprima demonstrațiile împotriva guvernării lui Lukașenko și au încercat să stingă disidența rămasă, întemnițând recent studenți universitari și efectuând percheziții la domiciliile jurnaliștilor.

În luna mai, Belarus a forțat aterizarea unui avion civil, invocând o amenințare la adresa securității, și a arestat un jurnalist de opoziție și pe prietena sa, care erau pasageri.

Citește și: Bangkok este sufocat de noi cazuri de COVID-19. Pacienții din afara capitalei Thailandei sunt trimiși acasă în trenuri modificate

loading...

Comments are closed.