Kremlinul anunță că nu se va ține o paradă militară pe 9 mai la Mariupol

Rusia anunță că nu vor avea loc manifestații la Mariupol pe 9 mai, când se celeberază Ziua Victoriei, scrie BBC. Forțele ruse pretind că au preluat controlul asupra orașului încă de luna trecută, însă soldații ucraineni rezistă în continuare în combinatul siderurgic Azovstal.

„Va veni timpul când se va ține o mare celebrare și acolo”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit BBC, care preia AFP.

Peskov a mai precizat că nu există planuri pentru vizite oficiale la Mariupol pe 9 mai, potrivit sursei citate.

Ziua Victoriei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai în Rusia, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice în Al Doilea Răboi Mondial.

Mai mulți analiști și experți militari au afirmat că Rusia, care încă nu a obținut o victorie majoră în Ucraina după mai bine de două luni de război, ar vrea să organizeze o paradă pe 9 mai la Mariupol, pe care să-l prezinte ca pe o importantă cucerire a campaniei din Ucraina.

Deși forțele ruse pretind că au preluat controlul asupra orașului Mariupol încă de luna trecută, în subteranele combinatului Azovstal există în continuare peste 1.000 de soldați ucraineni, dar și civili care încă nu au putut fi evacuați.

Potrivit unuia dintre soldații care apără combinatul, situația de la Azovstal „este crtitică de mult timp, iar acum devine și mai rea”.

„De două zile, trupele ruse atacă în continuu complexul, i-au făcut pe apărători să se retragă cu ajutorul aviației, al artileriei și al armamentului greu. Au fost morți și răniți. Nu am putut să extragem răniții.

Principala problemă este că sunt în ncontinuare civili în adăposturile antiaeriene din combinat. Recent, după un bombardament intensiv, doi civili au fost uciși și cred că zece răniți. În clipa de față nu avem informații câți civili au murit, pentru că nu putem pleca de aici ca să mergem în buncărele unde se află ei”, a spus Mihailo Verișnin.

Total
0
Shares
Total
0
Share