Economic

La Chișinău a fost lansată prima aplicație mobilă de ghidare a tinerilor în carieră

Pinterest LinkedIn Tumblr

O aplicație mobilă, prin intermediul căreia persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot obține informații care să-i ajute să-și găsească un post vacant potrivit, a fost lansată astăzi la Chișinău. Aceasta este o premieră pentru țara noastră și poate fi accesată gratuit, transmite MOLDPRES.

Noua aplicație, care reprezintă un instrument de ghidare în carieră în special pentru tineri, a fost prezentată de directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru. Accesând aplicația, tinerii care caută un loc de muncă, vor parcurge mai multe etape, care se referă în particular la autoevaluarea cunoștințelor și abilităților beneficiarului, identificarea ocupațiilor care corespund cunoștințelor fiecărui tânăr, elaborarea CV-ului, stabilirea tehnicilor de căutare a unui post vacant, evaluarea ofertelor și pregătirea pentru interviul de angajare. Totodată, beneficiarii vor fi informați cum să se adapteze mai ușor la un nou loc de muncă.

Anastasia Oceretnîi, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a afirmat că tinerii, care petrec mult timp navigând online de pe telefonul mobil, vor putea să-și verifice, ghidați de curiozitate, abilitățile pe care le posedă și ce ocupație li se potrivește cel mai bine.

Violeta Vrabie, coordonatorul Programe în cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a specificat că noua aplicație va ajuta tinerii să identifice abilitățile pe care le dețin și domeniul unde pot dezvolta cariere de succes. Potrivit sursei citate, aplicația a fost elaborată timp de un și pentru asta au fost cheltuite 18 mii de dolari.

În Republica Moldova, 4 din 10 șomeri înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri, cu vârstele cuprinse între 15-29 ani. De la începutul anului, au fost încadrați în câmpul muncii circa patru mii de tineri. Cele mai solicitate locuri de muncă sunt în domeniul agriculturii, bucătar, vânzător produse alimentare și nealimentare, cusător, frizer, tencuitor, operator, tehnician.

loading...

Comments are closed.