Alte știri

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus, luni, orice participare a Rusiei la viitoarea reuniune.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Trump a declarat sâmbătă că va amâna summitul G7 programat în această lună până în septembrie. Președintele SUA a spus că „grupul învechit de țări” al G7 ar trebui extins pentru a include și alte puteri, inclusiv Rusia.

Duminică, Donald Trump l-a informat pe Vladimir Putin, într-o conversație telefonică, despre proiectul său de a invita Rusia şi alte ţări la următoarea reuniune a G7, amânată ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

La Summit-ul G7, pe care SUA îl găzduiește în acest an, ar trebui să participe liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie.

Însă, invitația lui Trump către Vladmir Putin a atras criticile Marii Britanii și Canadei, ai căror lideri au spus duminică că nu vor susține readerarea Rusiei la grup. Rusia a fost exclusă din G7 (cunoscut anterior ca G8) în 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei.

„Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeii în urmă cu câţiva ani şi a continuat să nu respecte şi să ignore standardele şi regulile internaţionale şi de aceea Rusia rămâne în afara G7 şi asta nu se va schimba ”, a declarat premierul canadian, Justin Trudeau.

De asemenea, un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie se va opune la orice propunere care să permită Rusiei să reintre în grup, potrivit BBC.

„Nu am sentimentul că G7 reprezintă corect ce se petrece în lume. Este un grup de ţări foarte depăşit”, le-a declarat Donald Trump jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului Air Force One.

Donald Trump a adăugat că i-ar plăcea să invite Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India să se alăture la toamnă unui summit lărgit.

Cancelarul german Angela Merkel anunțase deja că respinge invitația președintelui de a participa personal la summit, invocând cauze legate de pandemie.

Liderii G7 – sau Grupul celor șapte – erau programați să se întâlnească prin videoconferință în iunie ca răspuns la Covid-19.

loading...

Comments are closed.