Alte știri

MAEIE a prezentat numărul serviciilor consulare prestate în prima jumătate a anului 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, în străinătate prin intermediul ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova au fost perfectate 67 623 de acțiuni consulare. În acest context, în ultimii ani se atestă o creștere constantă a numărului de solicitări procesate de către rețeaua consulară externă a Republicii Moldova, care s-a confruntat cu o multiplicare și o diversificare a solicitărilor de servicii, asistență și protecție consulară furnizată cetățenilor Republicii Moldova.

Cele mai solicitate 10 misiuni diplomatice după numărul de acțiuni consulare prestate au fost la:

  • Padova (Italia) 10294
  • Moscova (Federația Rusă) 8702
  • Milano (Italia) 8353
  • Roma (Italia) 4471
  • Paris (Franța) 4005
  • Frankfurt pe Main (Germania) 3481
  • Bucureşti (România) 3440
  • Lisabona (Portugalia) 2257
  • Londra (Marea Britanie) 2027
  • Berlin (Germania) 1976

Astfel, în vederea diminuării rândurilor virtuale de așteptare la programările din cele mai solicitate destinații, ministerul de externe examinează modalități de suplinire cu personal consular adițional, precum și reorganizarea rețelei consulare pentru a corespunde necesităților funcționale.

În aceeași perioadă, moldovenii au apelat la ambasade pentru perfectarea a peste 16 mii de pașapoarte, peste 5 mii de buletine de identitate și peste 8 mii de titluri de călătorie. De asemenea, prin intermediul rețelei consulare au fost emise peste 3 500 de acte de stare civilă și peste 15 mii de acțiuni notariale.

Pe fondul creşterii numărului de cetățeni ai Republicii Moldova din străinătate şi a diversificării problematicii de natură consulară, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine în întâmpinarea cetățenilor moldoveni prin punerea la dispoziție într-un mod eficient şi transparent pe paginile oficiale ale ambasadelor și consulatelor a informaţiilor despre serviciile consulare frecvent solicitate.

Totodată, cetățenii pot beneficia de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona prin intermediul emailului cu personalul responsabil de serviciile consulare, iar în funcție de tipul serviciului solicitat, de a trimite documente prin mijloace electronice sau prin curier poștal fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în mod repetat la consulat, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.

Lista cu paginile web și Facebook a tuturor ambasadelor poate fi accesată aici: bit.ly/36ivlGH.

 

loading...

Comments are closed.