Mai multe instituții publice vor marca Săptămâna anticorupție, desfășurată sub egida CNA și PNUD

Mai multe instituții publice se vor alătura Centrului National Anticorupție și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova în cadrul Săptămânii anticorupție, care va avea loc cu prilejul Zilei internaționale anticorupție, marcate pe 9 decembrie. Evenimentele se vor desfășura sub sloganul “Uniți împotriva corupției” și vor marca eforturile instituțiilor de a preveni și combate flagelul corupției în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii anticorupție, Lidia Chireoglo, șef-interimar al Direcției generale prevenirea corupției a CNA, a anunțat că, în acest an, Ziua internațională anticorupție va fi marcată într-un mod inedit și va reuni mai multe instituții publice care vor participa la activități comune alături de CNA. “Am decis să ne unim eforturile pentru ca prevenirea și combaterea corupției nu este atribuția unei singure entități. Este sarcina noastră, a tuturor, să spunem ferm că ne pasă de țara în care trăim, iar o țară prosperă este o țară liberă de corupție în care toate autoritățile statului acționează consolidat. De aceea am planificat în această săptămână să facem front comun cu Poliția de frontieră, Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI și cu Serviciul Vamal în data de 9 decembrie. Urmează să avem o activitate amplă cu Inspectoratul General al Poliției, cu Serviciul Fiscal de Stat, dar și cu Primăria municipiului Chișinău. Prin aceste acțiuni ne propunem să atragem atenția întregii societăți că lupta cu corupție necesită un efort comun iar succesul acestuia depinde de fiecare din noi.”

Olga Crivoliubic, manageră de proiect PNUD Moldova, a venit cu un îndemn prin care susține importanța consolidării întregii societăți în promovarea spiritului intoleranței fața de corupție, menționând deschiderea PNUD de a oferi și în continuare sprijin pentru realizarea proiectelor menite să fortifice instituțiile statului și să susțină alți actori implicați în lupta cu corupția.

„Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, împreună cu colegii din CNA dăm startul săptămânii anticorupție, care va fi organizată și în acest an cu implicarea largă a Proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” implementat de PNUD cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Pentru a celebra această zi, anul acesta am lansat o campanie în care am reunit sloganele anticorupție folosite în campaniile noastre anterioare. Este o campanie organizată într-un stil minimalist, cu accentul pe mesaje care transmit îndemnul de a acționa cu integritate și de a respinge manifestările de corupție. Astfel, pe parcursul lunii decembrie cetățenii vor vedea mesaje de promovare a integrității pe mai multe panouri amplasate în diferite sectoare ale orașului. La fel ca și în anii precedenți, lansăm și un Calendar al Integrității în care de asemenea sunt imprimate aceste slogane și care vor fi distribuite în mai multe instituții publice pentru a îndemna funcționarii să asigure o administrare publică integră. Totodată, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie, la mai multe posturi TV și pe rețelele de socializare sunt difuzate spoturi sociale de promovare a integrității în sectorul privat. Acțiunea își propune să promoveze bunele practici ale întreprinderilor mici în domeniul implementării standardelor de integritate”.

Potrivit agendei, săptămâna în curs va fi una plină de evenimente. Marți, urmează să fie prezentat un important Studiu privind rolul expertizei anticorupție a CNA, intitulat ”Expertiza anticorupție în perioada 2016-2018: eficiența, costuri, impact”, elaborat cu suportul PNUD. Miercuri, chiar de ziua internațională anticorupție, CNA, SPIA, SV și PF se vor reuni într-o acțiune comuna care se va desfășura la punctele de frontiera.

Joi, în comun cu Primăria municipiului Chișinău va avea loc un flashmob în Grădina publică, după care urmează prezentarea unui studiu privind impactul implementării planului sectorial anticorupție în sectorul fiscal, elaborat cu suportul PNUD, în care vor fi abordate un șir de probleme din domeniu. De asemenea, ofițerii CNA se vor alătura polițiștilor din cadrul IGP într-o acțiune de sensibilizare anticorupție.

Săptămâna se va încheia vineri cu o dezbatere online privind utilitatea platformei Relawed.

Citește și: OFICIAL // Oamenii lui Șor sunt învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale

Total
0
Shares
Total
0
Share