Politic

Maia Sandu a urmărit briefingul lui Vlad Plahotniuc și a venit imediat cu o replică: În politică pot fi multe opinii, dar un singur adevăr!

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că se introduce un moratoriu asupra închiderii școlilor, decizie luată pe timpul ministrului Educației Maia Sandu, PAS a venit cu o reacție. Într-o postare pe facebook, Partidul Acțiune și Solidaritate recunoaște că sistemul educațional are probleme grave.

„În politică pot fi multe opinii, dar un singur adevăr. Opinia vociferată astăzi de Vlad Plahotniuc îi aparține, iar școlile se închid din cauza că oamenii pleacă dintr-o țară furată de corupți. Acest om nu are dreptul moral de a vorbi despre educație.”, se menționează în mesajul formațiunii.

Amintim că în perioada de timp când s-a aflat în fruntea Ministerului Educației, Maia Sandu a a susținut reorganizarea și închiderea școlilor, argumentându-și poziția prin faptul că astfel va fi posibilă majorarea salariilor profesorilor.

„Este imposibil de a organiza un proces calitativ de studii într-o şcoală mică. Posibilitatea de a crea clase specializate pe anumite profiluri există doar în şcolile mari. Este clar că părinţii şi pedagogii îşi apără şcoala lor. Dar vor înţelege cu timpul că nu au avut dreptate după ce vor vedea rezultatele din şcoala vecină. Optimizarea şcolilor va face posibilă şi majorarea în continuare a salariilor cadrului didactic”, declara Maia Sandu la începutul anului de studii 2014-2015.

Atunci când Maia Sandu a preluat conducerea Ministerului Educației, în Republica Moldova funcționau 1.667 de instituții de învățământ, iar atunci când a plecat de la minister, numărul instituțiilor de învățământ a scăzut până la 1.446. Astfel, în câțiva ani au dispărut peste 200 de școli. Premierii din acea perioadă, precum și fostul ministru al Educației, Maia Sandu, declarau că prin închiderea școlilor mici se economisesc bani, în timp ce părinții, profesorii și elevii nu s-au arăta deloc mulțumiți de strategia statului de a mai cruța niște milioane.

În cadrul briefingului de azi, Plahotniuc a declarat că procesul de închidere a școlilor va fi stopat, pentru că reformele trebuie să aibă o față umană.

„Închiderea școlilor a fost un proces demarat de cei care au administrat educația anii precedenți. Oamenii mi-au scris mie personal și colegilor spunând ce se întâmplă după închiderea școlilor din localități. Orice reformă și orice optimizare trebuie să aibă o față umană și să pornească de la necesitățile oamenilor. Modul în care s-a desfășurat reforma în educație a avut multe calcule greșite și consecințe dramatice pentru zeci de comunități”, a declarat Plahotniuc.

loading...

Comments are closed.