Politică

Maia Sandu crede în fake-news-urile de pe Facebook: A cerut Guvernului să impună restricții la exportul grâului din rezervele de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat astăzi Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, după ce pe Facebook a fost lansată o știre fake.

„În contextul informațiilor cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, apărute în spațiul public, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării. De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor”, a spus președintele Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că, în timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național.

Reacția președintelui Maia Sandu a venit după ce Vasile Costiuc, președintele partidului Democrația Acasă, a publicat pe Facebook noutatea falsă cu titlu: ,, Alertă! Bandiții fură grâul din rezerva de stat 24 mii tone”, informație dezmințită de Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI.

Printr-un comunicat de presă, Agenția explică că, de fapt, în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.454/2020 cu privire la împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele materiale de stat, Agenţia Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a fost autorizată să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 16855,916 tone de grâu alimentar (roada anului 2016) agenților economici, în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, după forma și în modul stabilit de Codul civil al Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.