Marina Tauber o acuză pe Maia Sandu că ar face campanie electorală pentru PAS cu un proiect furat de la Partidul „ȘOR”

Proiectul de lege elaborat de președintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilități fiscale moldovenilor din diasporă este aproape identic cu un proiect propus în aprilie 2020 de Partidul „ȘOR”, pe care atunci Partidul Acțiune și Solidaritate l-a numit populist și a refuzat să-l voteze. Acuzațiile au fost făcute de vicepreședintele formațiunii, deputatul Marina Tauber, în cadrul unei conferințe de presă, informează Realitatea.md

Potrivit lui Tauber, intenția președintelui Maia Sandu este o acțiune eminamente electorală, iar șeful statului face în mod direct campanie în favoarea PAS, încercând astfel să influențeze votul din diasporă.

Tauber a spus că proiectul a fost înregistrat încă în aprilie 2020 și prevedea un șir de facilități pentru cetățenii din diasporă, inclusiv ceea ce propune președintele Maia Sandu în inițiativa sa. Mai exact, documentul prevedea scutirea de taxe vamale pentru bunurile personale ale cetățenilor noștri, care revin de peste hotare, inclusiv mașini, indiferent de cantitatea lor. Mai mult, proiectul propus de formațiunea lui Ilan Șor reprezintă o extindere la nivel național a unui program care se desfășoară de câțiva ani la Orhei, datorită căruia, sute de persoane au revenit definitiv acasă și s-au reintegrat în viața social-economică a țării. Cu toate acestea, inițiativa Partidului „ȘOR” nu a fost susținută de deputați.

„Ne bucurăm că, după mai bine de jumătate de an de când este președinte, Maia Sandu vine, în sfârșit, cu o inițiativă legislativă. Totuși, suntem cumva surprinși de faptul că președintele vine cu un astfel de proiect de lege, în condițiile în care o inițiativă similară, înregistrată de fracțiunea Partidului „ȘOR”, stă și se prăfuiește în Parlament de mai bine de un an de zile. Proiectul este unul absolut funcțional, care și-a demonstrat eficacitatea, doar că, mai bine de un an de zile, nu am găsit susținere în Parlament, deoarece ceilalți deputați, inclusiv colegii Maiei Sandu din PAS au refuzat să-l voteze, invocând atunci că ar fi unul populist. Vedem însă că acum, în plină campanie electorală, în condițiile în care Parlamentul este dizolvat, prin urmare, nu are cine să voteze o astfel de lege, Maia Sandu s-a răzgândit și promovează această idee”, a accentuat deputatul Marina Tauber.

De asemenea, vicepreședintele Partidului „ȘOR” se întreabă de ce cei doi deputați ai PAS, care au fost votați în circumscripțiile pentru diaspora din Occident, nu au venit până acum cu inițiative pentru diasporă.

„Ce-a făcut Dumitru Alaiba în afară de faptul că a ros pantalonii în Parlament? Acum vedem cu ce s-a ocupat. Se pare că e un vizitator fidel al site-ului partidului „ȘOR”, de unde se inspiră întruna. Mâine ce-o să mai spuneți, că PAS a majorat de patru ori bugetul la Orhei sau că vreți să implementați proiectul capitalului matern sau proiectul „Casa mea e Moldova”, destinat celor se întorc de peste hotare în Moldova?”, a mai declarat Marina Tauber.

Cu toate acestea, spune Tauber, deputații Partidului „ȘOR” vor susține proiectul, în cazul în care va fi propus spre votare.

„Apare întrebarea cât de sinceră este președintele Maia Sandu, în condițiile în care, a avut timp mai mult decât suficient să susțină și să adopte o asemenea măsură? Ce a făcut ea pentru diaspora din 2019 până în prezent, mai ales că a fost între timp la guvernare și a deținut funcția de prim-ministru, iar de mai bine de jumătate de an este președinte, care are dreptul la inițiativă legislativă? De ce nu a susținut ea și colegii ei din Parlament inițiativa Partidului „ȘOR”, care prevede același lucru și care, dacă ar fi fost votată acum un an, deja ar fi permis multor cetățeni de-ai noștri să revină acasă, lângă familiile lor, și să-și construiască un viitor aici?”, s-a întrebat Marina Tauber.

Citește și: DOC EXCLUSIV // La cererea Maiei Sandu, PAS și a altor partide, toate secțiile de votare din diasporă au fost anulate, iar CEC nu mai este în drept să deschidă altele noi

Total
0
Shares
Total
0
Share