DOC EXCLUSIV // La cererea Maiei Sandu, PAS și a altor partide, toate secțiile de votare din diasporă au fost anulate, iar CEC nu mai este în drept să deschidă altele noi

La cererea publică a președintelui Maia Sandu, în temeiul cererilor oficiale înaintate de PAS și de alte partide înregistrate în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și urmare a presiunilor publice, Curtea de Apel Chișinău a anulat integral anexa la hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării. Astfel, diaspora a rămas, în mod oficial, fără secții de votare, iar CEC nu mai este în drept să deschidă altele noi.

Informația este confirmată și prin hotărârea de astăzi a Curții de Apel Chișinău, publicată în exclusivitate de redacția telegraph.md (vezi mai jos).

Pentru Ziarul de Gardă, președintele CEC, Dorin Cimil, numit în această funcție urmare a înaintării sale de către PAS, a explicat că legea electorală permite deschiderea secțiilor de votare în termen de cel puțin 35 de zile până în ziua alegerilor, iar excepții nu sunt. Prin urmare, acest termen a expirat 10 zile în urmă, în prima decadă a lunii iunie.

Secțiile de votare trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, potrivit Codului Electoral. Termenul respectiv este valabil inclusiv pentru secțiile din diaspora, deoarece toate secțiile de vot deschise în străinătate își desfășoară activitatea în conformitate cu particularitățile prevăzute de Codul Electoral.

Până la scrutinul parlamentar au rămas însă 24 de zile.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat pentru Ziarul de Gardă că cele 35 de zile sunt prevăzute pentru „amenajarea, autorizarea secțiilor și alte proceduri care consumă un anumit termen. Pentru secțiile din străinătate este calculat un termen optim, pentru a reuși să realizăm toate procedurile electorale. În lege nu se prevăd excepții de reducere. Eu n-am văzut cel puțin o excepție”.

„Abia examinăm hotărârea expediată în adresa CEC și deja ne vom expune asupra unei executări sau drept de atac. Încă nu știm cum vom proceda. Trebuie să studiem actul în profunzime”, a mai precizat Cimil, scrie zdg.md

UPDATE // Pe parcursul zilei de vineri, 18 iunie 2021, CEC a atacat cu recurs hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care au fost anulate toate secțiile de votare din afara țării.

Tot vineri, membrii CEC au avut o ședință cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la care reprezentanții ministerului au spus că nu se mai știe dacă există posibilitatea deschiderii celor 190 de secții de votare în Diasporă.

Ar putea fi o imagine cu textAr putea fi o imagine cu text

 

Total
0
Shares
Total
0
Share