Alte știri

Medicii refuză mănușile cumpărate de Guvernul Maia Sandu? Ce spune directorul demis al SCR

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deși stocurile Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” ar fi asigurate cu mănuși medicinale și măști de protecție, medicii instituției refuză să le utilizeze.

Declarația a fost făcuta de către Anatol Ciubotaru, directorul destituit al SCR.

Medicul dă asigurări că angajații spitalului sunt dotați cu mănuși și măști, dar nu vor să le poarte.

„Mănuși avem, vreo 200 de mii de perechi, dar refuză să le îmbrace. Avem peste 1000 de măști”, a spus Ciubotaru în cadrul unei emisiuni de la TV 8.

Amintim că stocul de mănuși pentru anul 2020 a fost suplinit prin contractele semnate de către reprezentanții guvernării Maia Sandu, în septembrie 2019.

Potrivit documentelor oficiale, în septembrie anul trecut, au fost procurate cel puțin 4 milioane de mănuși medicinale pentru examinare, acestea fiind de fabricație chineză, din vinil.

Ala Nemerenco, care în septembrie 2019 exercita funcția de ministru al Sănătății, a afirmat săptămâna trecută că mănușile procurate de guvernarea din care făcea parte nu sunt calitative și că “plesnesc” la prima utilizare, ceea ce face imposibilă utilizarea lor.

Contractele de achiziție au fost semnate de către Eduard PATIC, directorul Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, pus în funcție de aceeași Ala Nemerenco.

Amintim că, în cadrul unei ședințe la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate din 08 august 2019, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco l-a prezentat pe noul director al Centrului, Eduard PATIC, un fost procuror.

Potrivit Ziarului de Gardă, în anul 2010, PATIC a fost sancționat de Colegiul disciplinar pentru comiterea unor abateri disciplinare, precum ar fi: absența nemotivată de la serviciu, întârzierea sau plecarea înainte de program, iar n 2012, lui Patic i-a fost aplicată o altă sancţiune disciplinară pe motiv că s-a aflat în concediu medical fără a prezenta certificatul care să confirme necesitatea concediului. Ambele sancțiuni ar fi fost anulate, însă prin intermediul instanței de judecată.

Este de menționat că peste 3 milioane de mănuși medicinale, din cifra menționată mai sus, au fost livrate de o companie ce era abonată la contractele cu statul și în perioada guvernării lui Vlad Filat.

loading...

Comments are closed.