Ministerul de externe mai face o precizare despre cazul Gheorghe Cavcaliuc și membrii PACE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a mai venit cu o completare referitoare la cazul nerespectării premeditate a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse din partea a 3 cetățeni moldoveni.

Potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveani cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii.

Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală.

Ministerul de externe mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50.

„În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului.

Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale”, se mai arată în comunicatul MAEIE.

În egală măsură, MAEIE condamnă protestul desfășurat la sediul ministerului, vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate.

La final, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită actorii politici să se abțină de la încercările de a atrage instituțiile serviciului diplomatic în activități de campanie electorală. Aceste tentative vor fi respinse cu fermitate de către MAEIE.

Total
0
Shares
Total
0
Share