Actual

Ministrul Afacerilor Externe a avut o convorbire cu omologul său norvegian. Despre ce au discutat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Relațiile moldo-norvegiene, asistența pentru dezvoltare acordată de Norvegia țării noastre, precum și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale au fost discutate astăzi de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, cu Ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide, transmite Telegraph.md

Interlocutorii au trecut în revistă principalele obiective ale cooperării bilaterale moldo-norvegiene, evidențiind importanța consolidării dialogului politic și a cooperării comercial-economice.

Oficialii au abordat și aspecte ale cooperării în cadrul unor organizații internaționale. Șeful diplomației moldovenești a transmis felicitări pentru alegerea recentă a Norvegiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate ONU, pentru perioada 2021-2022 , exprimându-și convingerea că, în această calitate, Norvegia va continua să contribuie semnificativ la promovarea păcii și securității globale, în special, în contextul unor sfidări mondiale actuale, precum pandemia Covid-19.

Totodată, a fost apreciată susținerea acordată de Norvegia la implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020, Norvegia fiind al doilea cel mai mare finanțator al acestui proiect.

În contextul eforturilor autorităților celor două state de a lupta cu efectele pandemiei Covid-19, Ministrul Oleg Țulea a mulțumit pentru contribuția valoroasă a Norvegiei la Fondul ONU pentru combaterea Covid-19, destinată inclusiv Republicii Moldova. Țara noastră beneficiază de un proiect în sumă de 1 mln. de dolari SUA destinat procurării echipamentului de protecție pentru personalul din prima linie, oferirii asistenței necesare pentru întreținerea femeilor vulnerabile și marginalizate pe timpul pandemiei și pentru consolidarea capacităților de gestionare și control al infecțiilor la punctele de frontieră.

Citește și: Consolidarea dialogului RM-UE și viitorul Parteneriatului Estic, discutate de către Ministrul de Externe cu doi membri ai Parlamentul European

loading...

Comments are closed.