Ministrul de Externe al Rusiei: Moscova insistă în continuare pe principiile din Memorandumul Kozak

planul Kozak, memorandumul Kozak, Lavrov, Federalizarea Republicii Moldova, PDM, Plahotniuc, Dodon, ACUM, PAS, Platforma DA, PPDA, ACUM PSRM, plan de federalizare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov spune că Moscova continuă să insiste pe respectarea principiilor prevăzute în Memorandumul Kozak pentru reglementarea conflictului transistrean, scrie tvrmoldova.md.

Lavrov a făcut aceste declaraţii în cadrul unui forum de tineret, notează PolitNavigator.
„Federaţia Rusă este parte a procesului de negocieri în reglementarea conflictului transnistrean. Noi nu am recunoscut Republica Moldovenească Nistreană, dar noi insistăm ca la baza reglementării conflictului să fie respectate toate principiile prevăzute în Memorandumul Kozak. Aceste principii sunt clare şi au fost discutate cu mulţi ani în urmă. Primul este un statut special pentru regiune, neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, şi suveranitatea permanentă, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat”, a declarat Serghei Lavrov.
Memorandumul Kozak, este un document elaborat la începutul anilor 2000 şi parafat de Chişinău şi Tiraspol în toamna anului 2003. Acesta prevedea federalizarea Republicii Moldova cu statut special pentru regiunea transnistreană şi Găgăuzia. Documentul a fost refuzat pe ultima sută de metri de către preşedintele de atunci, Vladimir Voronin.
Amintim că și Igor Dodon a vociferat de mai multe ori ideea federalizării Republicii Moldova. Și în timpul discuțiilor cu Plahotniuc, Dodon s-a adresat atunci fostului președinte al PDM că Dmitri Kozak insistă pe federalizarea Republicii Moldova.

„Așa mi-a dictat Kozak. Eu i-am spus hai să scrim deodată direct federalizare”, i-a zis Dodon lui Plahotniuc. Liderul PDM a refuzat planul de federalizare a Moldovei, de aceea PDM nu a făcut coaliție cu PSRM în Parlament.

Total
0
Shares
Total
0
Share