Alte știri

Ministrul Economiei, în vizită în raionul Glodeni. Ce probleme s-au discutat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a efectuat o vizită de lucru în raionul Glodeni. Agenda a inclus întâlniri cu autoritățile publice locale și agenții economici, inspectarea platformei industriale multifuncționale din Glodeni și a Centrului Multifuncțional.

În cadrul ședinței cu antreprenorii, primarii din raionul Glodeni, consilierii raionali și reprezentanții serviciilor desconcentrate s-a discutat despre implementarea programului Drumuri Bune în raion, crearea platformei industriale multifuncționale și perspectivele de atragere a investitorilor. Ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit despre oportunitățile de accesare a suportului oferit de stat prin programele de susținere a businessului mic și mijlociu, gestionate de ODIMM. De asemenea, Sergiu Railean s-a referit la valorificarea potențialului turistic prin crearea și dezvoltarea infrastructurii regionale.

În context, ministrului i-a fost prezentat complexul locativ de locuințe sociale din orașul Glodeni, un proiect realizat de Consiliul Raional Glodeni cu suportul financiar al Băncii Europene de Investiții. În cadrul acestui proiect, circa 30 de familii social-vulnerabile din localitate vor beneficia de apartamente sociale. Potrivit președintelui Consiliului Raional Glodeni, Ion Cojocari, valoarea proiectului este de circa 22 mln. lei, 60% dintre care au fost acordați de BEI.

Sergiu Railean a mai vizitat trei agenți economici din Glodeni, cu care a discutat despre activitatea antreprenorială în contextul provocărilor pandemiei. Administratorul companiei ”Licorent Agro” SRL, specializat pe comercializarea, importul și exportul de produse chimice pentru agricultură, cerealiere, culturi tehnici și furajere, a comunicat că a revenit la activitatea de până la pandemie și are un program normal de lucru, cu respectarea regulilor de protecție. Antreprenorul este unul dintre cei mai mari din regiune, are circa 35 de angajați, pe care îi asigură cu transport, hotel, bucătărie.

De asemenea, ministrul a vizitat compania ”Complast Montaj” SRL, o afacere de familie care a renovat depozitele avariate ale fostei fabrici de conserve din Glodeni și a utilat o unitate de producere a ferestrelor și ușilor din termopan la cele mai înalte standarde europene. Antreprenorul își propune în continuare să dezvolte un proiect cultural în orașul Glodeni – un cinematograf de 200m2.

Reprezentanții ICS ”Excel Manufacturing” SRL, companie anglo-română au informat ministrul că, recent întreprinderea a făcut opt ani de la fondare, are circa 73 de angajați și planuri de extindere. Compania produce îmbrăcăminte pentru copii și adolescenți pentru piața britanică.

Sergiu Railean a încurajat antreprenorii să beneficieze de suportul oferit de Guvern pentru diminuarea impactului pandemiei, dar și de programele de dezvoltare disponibile pe platforma ODIMM.

La finalul vizitei de lucru, ministrul Railean a inspectat locația Platformei Industriale Multifuncționale din Glodeni. Potrivit primarului de Glodeni, Stela Onuțu, autoritățile sunt interesate de crearea platformelor de afaceri pentru dezvoltarea antreprenoriatului local. În acest sens, pentru crearea PIM, a fost identificat terenul cu o suprafață de 10 ha, cu destinație pentru construcții, care este în proprietatea publică a statului. Terenul are o poziționare favorabilă cu conexiune la drumul republican R53, precum și la rețeaua de gazoduct și apeduct.

loading...

Comments are closed.