Actualitate

Ministrul Mediului a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Suediei la Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Mediului al Republicii Moldova, Iuliana Cantaragiu, a avut o întrevedere oficială în după amiaza zilei de ieri cu Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.

În cadrul întrevederii, ministrul a vorbit despre prioritățile de mediu ale Guvernului 2021-2022, prin ce procese trece astăzi ministerul, inclusiv instituțiile subordonate și ce își propune să realizeze.

La rândul său, Excelența Sa, Ambasadoarea Anna Lyberg a vorbit despre suportul oferit Republicii Moldova de către Suedia în domeniul protecției mediului, în special în dezvoltarea organizațiilor neguvernamentale.

De asemenea, Excelența Sa a discutat despre un important proiect de mediu pentru Republica Moldova realizat în colaborare cu Guvernul – Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean – susţinut de Ambasada Suediei în Moldova şi implementat de către PNUD.

Studiul explică detaliat și științific impactul de mediu și socio-economic al funcționării hidrocentralelor de pe Nistru, și este un important document pentru consolidarea capacităților de negociere a republicii cu partea ucraineană, sporirea conștientizării, precum și creșterea gradului de transparență în gestionarea transfrontalieră a râului Nistru.

Având în lista de priorități mediul înconjurător și schimbările climatice Suedia oferă asistență targetată, atât autorităților guvernamentale ale Republicii Moldova, cât și societății civile.

Un alt sprijin din partea Suediei vizează promovarea practicilor de rezistență la schimbările climatice pentru gospodării, întreprinderi și comunități din 30 de localități din Moldova.

Suedia a mai oferit sprijin regional prin investiții în infrastructura de mediu și energie, gestionată de IFI majore ca BEI, BERD și Banca Mondială, prin intermediul Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).

loading...

Comments are closed.