Ministrul Muncii: Aproape un sfert din lucrătorii din Moldova activează în economia informală

Aproximativ 22% dintre persoanele angajate în câmpul muncii lucrează informal, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la Radio Moldova

Potrivit oficialului, fenomenul muncii nedeclarate constituie o problemă complicată, care ani de zile a fost neglijată. În prezent eforturile autorităților sunt orientate spre reducerea economiei informale și încadrarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă.

„Vorbim de o problemă esențială când o parte din angajatorii și salariații iau o decizie conștientă de a nu cotiza și atunci guvernul încearcă să intervină printr-o manieră în care să ofere acea motivație, acel instrumentariu necesar ca să încurajăm salariații și angajatorii din Moldova să treacă pe alb. Avem nevoie de instituții puternice. În aprilie 2023 aveam 11.600 de beneficiari de ajutor social, cu statut de șomer. Noi am redus acest număr cu aproximativ 10.000. Acum avem aproape 2000 de persoane care primesc ajutor social și sunt apte de muncă”, a explicat Alexei Buzu.

Precizăm că, pe parcursul anului trecut, odată cu lansarea campaniei „Trecem pe alb”, peste 320 de companii au fost verificate la capitolul legalitatea muncii, iar aproximativ 20 la sută dintre angajați au fost depistați muncind la negru. În urma campaniei, peste 60 de procente dintre aceștia au trecut pe alb, perfectându-și un contract legal de muncă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share