Moldova a extrădat un hacker către SUA

Colaborare dintre moldova si sua, hackeri in moldova, hacker american in moldova, alex yucel moldova

Hackerul Alex Yucel, creatorul softului Blachshades Remote Access Tool (RAT) care a fost răspîndit în peste 100 de țări a fost declarat vinovat de către instanța federală din Manhatan, transmite FBI.gov.

Blackshades fusese vândut unui număr de 6.000 de persoane din 100 de state, în perioada septembrie 2010 – aprilie 2014, potrivit FBI, aducând un venit în valoare de 350.000 de dolari. Peste 500.000 de calculatoare au fost infectate cu malware, potrivit procurorului de la New York, Preet Bharara.

Prin Blackshades infractorii puteau prelua la distanţă controlul asupra altor calculatoare, să acceseze imagini şi fişiere stocate pe acestea.

Procurorul a mai declarat că “prin crearea și vânzarea Blachshades RAT, Alex Yucel a permis oricărei persoane doar pentru 40 de dolari să încalce intimitatea oricui. Yucel va trebui să plătească pentru comportamentul său. FBI va continua să lupte cu astfel de software-uri.

Alex Yucel, un cetățean suedez a fost arestat în Moldova în noiembrie 2013. El a fost primul inculpat extrădat vreodată de către Republica Moldova în SUA. Acesta era vinovat de distribuirea de software-uri ilegale, riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Poliţiştii în conlucrare cu Procuratura Generală a Republicii Moldova, au efectuat o serie de percheziţii la domiciliul cetăţeanului  Alex Yucel, din sectorul Rîşcani al capitalei, precum şi în automobilul personal.

Tot în cadrul unui complex de măsuri investigative, s-a stabilit, că o parte componentă de bază a produsului de program destinat obţinerii ascunse de informaţii, precum şi acces la dispozitivele de intrare a informaţiilor (microfon, camera web), persoana reţinută le păstra, utilizînd serviciile on-line, pe serverele unei companii autohtone, ce prestează servicii „hosting”

Amintim că Guvernul Republicii Moldova este într-un proces de îmbunătățire a relațiilor bilaterale cu SUA. În urma ultimei întâlniri dintre oficialii moldoveni cu cei americani, vice-premierul pentru Integrare europeană, Iurie Leancă  a exprimat gratitudine pentru asistenţa Statelor Unite ale Americii în promovarea reformelor şi a valorilor democratice în Republica Moldova şi s-a pronunţat pentru dezvoltarea Dialogului strategic moldo-american.

Total
0
Shares
Total
0
Share