Economic

Capacitatea de producţie a crescut în ultimii ani! Moldova cere majorarea cotelor la export pe piața UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldova poate şi vrea să exporte mai mult. Reprezentanţii ministerului Economiei şi Infrastructurii pregătesc o scrisoare pentru Comisia Europeană Comerţ, pentru a cere majorarea cotelor de export. Asta datorită faptului că potenţialul de producere al ţării noastre a crescut în ultimii ani considerabil. Iar partea europeană crede că exporturile moldoveneşti ar putea creşte chiar şi cu 20 la sută.

Negocierile au început în cadrul Comitetului de Asociere Moldova-UE. Potrivit iniţiativei, ţara noastră vrea să majoreze cotele de export la fructe. Astfel, pe piaţa europeană ar putea ajunge două mii de tone de cireşe, 20 de mii de tone de prune proaspete şi 25 de mii de tone de struguri.

Majorări semnificative sunt cerute şi la exportul cerealelor. Dacă până acum ţara noastră poate exporta până la 75 de mii de tone de grâu, în viitor, cantitatea ajunsă pe piaţa europeană s-ar putea tripla şi ar putea ajunge la 250 de mii de tone.

Aceeaşi cotă de export este cerută şi pentru porumb. Pentru orz, autorităţile vor să ceară o majorare de până la 100 de mii de tone, iar pentru zahăr – 50 de mii de tone. De asemenea, ţara noastră îşi doreşte să exporte şi mai mult alcool etilic – 15 mii de tone, de şase ori mai mult decât până în prezent.

În primele opt luni ale acestui an, mărfuri moldoveneşti în valoare de 915 milioane de dolari au ajuns pe piaţa Uniunii Europene, ceea ce constituie aproape 65 la sută din toate exporturile ţării noastre.

 

loading...

Comments are closed.