Economie

Moldova Fruct: Se așteaptă o recoltă de mere mai mare cu 25% față de anul trecut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Recolta de mere din anul curent se prevede să fie în jur de 600 de mii de tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mare față de 2020, arată estimări ale Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

Solicitat de IPN, Iurie Fală, director executiv al „Moldova Fruct”, a menționat că ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor. „Ploile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare. Însă, în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în anul 2020. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioadele de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, a specificat responsabilul de la „Moldova Fruct”.

Specialistul a subliniat că este mai dificil anul acesta să facă previziuni în ceea ce privește exporturile de mere. „Cu siguranță, acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorii locali și cele importante din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, activ să caute piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, a opinat Iurie Fală. Aproape jumătate din recolta de mere din anul curent va fi livrată către companiile de procesare.

Livezile de mere în țară ocupă circa 56 de mii de hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere. Membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” produc mai mult de 20 de soiuri de mere, preponderent: Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Simirenco.

Citește și: Republica Moldova a obținut în acest an o recoltă record de grâu

loading...

Comments are closed.