Alte știri

Moldova ocupă locul 89 în topul competitivităţii, înregistrând o creştere cu 11 poziţii faţă de anul trecut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ţara noastră a îmbunătăţit poziţia în topul competitivităţii globale pentru anii 2017-2018. Potrivit raportului, Moldova ocupă poziţia 89 din cele 137 de ţări, înregistrând creştere cu 11 poziţii faţă de anul trecut. Studiul a fost prezentat de Academia de Studii Economice a Moldovei, care este partenerul oficial al Forumului Economic Mondial.

Potrivit studiului, Moldova a înregistrat punctaje mai bune la astfel de indicatori precum pregătirea tehnologică: poziţia 53, dar şi stabilitatea macroeconomică, infrastructura, învăţământul superior şi trainingul. Pe de altă parte, ţara noastră a obţinut punctajul mai mic la capitolul inovaţiilor, gradul de sotisficare a pieţei financiare, dezvoltarea afaceriilor.

În topul competitivității, România este pe locul 68, fiind anul trecut pe poziţia 62, iar Ucraina s-a ridicat de pe poziţia 85 în 2016 la locul 81. Rusia s-a clasat pe locul 38, fiind anul trecut pe locul 43. Ca şi anul trecut, pe primul loc este Elveţia, iar pe ultimul – Yemen.

Conform metodologiei, poziţia unui stat în Raportul Global al Competitivității este calculată în baza a 110 de indicatori, grupaţi în 12 „piloni”. Raportul este considerat una dintre cele mai importante evaluări ale economiilor statelor din lume. Iar rezultatele acestuia servesc drept baza deciziilor investitorilor străini de a veni în aceste ţări.

 

loading...

Comments are closed.