Municipalitatea va împrumuta 9 milioane de euro pentru realizarea subproiectului „Deșeuri solide Chișinău”

Consiliul municipal Chișinău a votat astăzi în ședință aprobarea acordului de subfinanțare a împrumutului nerambursabil de 9 milioane Euro, destinat realizării subproiectului „Deșeuri solide Chișinău”, încheiat între Ministerul Finanțelor și Primăria municipiului Chișinău.

Acordul de subfinanțare prevede suplinirea surselor financiare, printr-un împrumut nerambursabil din partea Bănci Europene de Investiții (BEI), pentru implementarea proiectului de gestionare a deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Documentul urmează a fi semnat de Primarul General, Ion Ceban.

Anterior Consiliul municipal Chișinău a aprobat contactul de împrumut între Î.M. „Autosalubritate” și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 9 milioane de Euro și un grant de 5 milioane de Euro, pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”. Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv 3 ani perioada de grație, calculați la data semnării contractului.

E de menționat că planul general de finanțare al proiectului prevede: împrumut BERD în sumă de 9 milioane de Euro, împrumut BEI – 9 milioane de Euro, de care va beneficia APL Chișinău, sub formă de credit nerambursabil, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deșeurilor pe țară și partea de grant, în valoare de 5 milioane de Euro.

Contribuția municipalității pentru susținerea Proiectului este de 7,96 milioane Euro, dintre care 1,5 milioane au fost deja investiți.

În baza suportului oferit de către cele două instituții bancare europene, în cadrul Proiectului „Deșeuri solide Chișinău” vor fi realizate lucrări privind recultivarea gunoiștii provizorii de la Ciocana, securizarea poligonului de la Țânțăreni în corespundere standardelor UE; investiții în renovarea infrastructurii comunei Țînțăreni; modernizarea parcului de autospeciale cât și a infrastructurii pentru transportarea deșeurilor din oraș; modernizarea stației de transfer și instalarea unei linii de sortare manuală a deșeurilor reciclabile colectate separat.

Citește și: Cota TVA pentru HORECA ar putea fi micșorată de la 15% până la 12%

Total
0
Shares
Total
0
Share