Politic

Nicolae Roșca, judecătorul Curții Constituționale din partea PAS, acuzat că ar fi fost implicat într-un atac raider asupra companiei Xenon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Noul judecător al Curții Constituționale din partea PAS, Nicolae Roșca, ar fi fost implicat în anul 2012 într-un atac raider asupra companiei de electrocasnice Xenon. În acea perioadă Roșca era avocatul lui Victor Vascișin, unul din fondatorii companiei.

Conform vedomosti.md, totul a început în anii 90, atunci când Victor Vascișin și Leonid Sobolev au fondat compania Xenon, fiecare deținând câte 50%. Ulterior, în 1997, firma este reorganizată, iar lui Victor Vascișin (33%) îi cheamă în acționariat pe nașul său Iurie Fortună (33%), dar și pe fostul său coleg de clasă – Vitalie Stăvilă (34%), care a fost numit de Adunarea Generală administrator, deoarece cunoștea limba română.

La un moment dat, nașul și finul său s-ar fi certat, iar primul (Iurie Fortună) ar fi plecat fără ca să mai dorească să aibă careva legături cu firma. Acționarii rămași, Victor Vascișin și Vitalie Stăvilă au făcut o majorare de capital, în urma căreia lui Vascișin i-au revenit – 30%, lui Stăvilă – 70%. După ce a contractat mai multe credite pentru dezvoltarea afacerii, Stăvilă a lăsat compania pe mâna fostului său coleg de școală și a plecat să facă afaceri în Federația Rusă. Scandalul a început acum câțiva ani, atunci când Stăvilă s-a întors înapoi în Moldova.

În lipsa lui Stăvilă însă, magazinul Xenon de la PanCom a adus nu beneficii financiare, dar un prejudiciu de 1 milion de lei, inclusiv din cauza chiriei de 35 mii euro pe lună. Deciziile privind managementul financiar ar fi fost luate de Vascișin.

Împotriva lui Stăvilă, a început să lupte și sistemul juridic din Moldova, fiindu-i deschide 5 dosare penale. Pe motiv că SRL Xenon era o companie atractivă pentru investiții, în joc a intrat și Nicolae Roșca, actual judecător la Curtea Constituțională din partea PAS, care împreună cu Victor Vașcișin au vrut să preia ce a mai rămas din afacerea de milioane Xenon. Nicolae Roșca, conform celor declarate de Stăvilă, fiind la acel moment avocatul lui Vașcișin.

Mai mult decât atât, Stavilă îl acuză pe Nicolae Roșca de faptul că ar fi influențat anumite procese în perioada când ocupa funcția de Președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Amintim că Nicolae Roșca a devenit în anul 2016 membru al Biroului Permanent Național al Partidului „Acțiune și Solidaritate”. Iar pe data de 15 august curent, în ciuda promisiunilor privind depolitizarea instituțiilor din stat, inclusiv Curtea Constituțională, Prim-ministrul Maia Sandu l-a desemnat pe Nicolae Roșca în funcția de judecător al CC. Roșca este avocat, profesor universitar și șef de catedră în cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM).

 

 

 

loading...

Comments are closed.