Norvegia anunță alocarea a peste 20 de milioane de euro pentru securitatea nucleară în Ucraina

Norvegia a anunţat luni că va aloca 250 de milioane de coroane norvegiene (aproape 21,5 milioane de euro) pentru securitatea nucleară în Ucraina, pe fondul temerilor cu privire la centrala Zaporojie, după distrugerea barajului Kahovka de pe fluviul Nipru, scrie Agerpres.ro

„Războiul ilegal iniţiat de Rusia constituie o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii nucleare în Ucraina”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe norvegian într-un comunicat. „Un accident nuclear în Ucraina ar avea consecinţe nu doar pentru Ucraina însăşi, ci şi dincolo de frontierele ei”, a adăugat ministerul norvegian.

Ajutorul va fi împărţit între o contribuţie de 100 de milioane de coroane pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a permite experţilor acesteia să-şi menţină prezenţa la mai multe situri nucleare în Ucraina, printre care Cernobîl şi Zaporojie, şi o sumă de 150 de milioane de coroane pentru întărirea siguranţei instalaţiilor.

Suma va fi luată din „programul Nansen”, un plan de ajutor multianual ce prevede furnizarea de către Norvegia a 75 de miliarde de coroane ajutor civil şi militar pentru Ucraina, în perioada 2023-2027.

Acest anunţ survine într-un context de îngrijorări pentru centrala nucleară Zaporojie, ocupată de anul trecut de ruşi, îngrijorări amplificate de distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, mare fluviu ucrainean, a cărui apă era folosită pentru a răci cele şase reactoare ale centralei.

Situaţia este acolo „gravă”, însă în curs de stabilizare, a estimat directorul AIEA, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la faţa locului, joia trecută.

AIEA are în permanenţă o echipă de experţi la această centrală, uneori vizată de bombardamente şi decuplată de mai multe ori de la reţeaua electrică.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de distrugerea, pe 6 iunie, a barajului hidroelectric de la Kahovka, situat într-o zonă sub control rus, distrugere ce a dus la inundarea de oraşe şi sate pe cele două maluri ale Niprului, a făcut zeci de victime şi a constrâns mii de persoane să-şi părăsească locuinţele.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share