Noul Procuror General va fi numit la dorința Președintelui Dodon: deputații ACUM-PSRM au schimbat Legea Procuraturii

Pe urmele socialiștilor, O inițiativă păguboasă pentru economia Moldovei promovată de Platforma DA, andrei nastase igor dodon, blocul acum psrm, rusia moldova, alexandr slusari platforma da, 

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în ambele lecturi un proiect de modificare a Legii procuraturii care prevede că, în caz de intervenire a vacanței funcției procurorului general, șeful statului va desemna un procuror general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Acesta stabilește că CSP urmează să se întrunească în decurs de 3 zile după publicarea legii, pentru a desemna un procuror general interimar. În cazul în care președintele respinge candidatura propusă de CSP, procurorul general interimar va fi propus de Parlament și numit prin decret prezidențial. Altfel spus, dacă președintele Igor Dodon va respinge candidatul CSP atunci deputații din PSRM-ACUM vor avea dreptul să propună ei un procuror general, care evident că va fi acceptat de Dodon.

Proiectul este criticat de deputații Partidului Democrat care o califică drept o tentativă de uzurpare a puterii judecătorești. “Astăzi, fără nici o consultare cu Comisia de la Veneția și fără ca să dezbată proiectul de lege, să-l prezinte tuturor deputaților din timp, au votat în lectură finală noua lege cu privire la Procuratură. Știți ce au votat de fapt? I-au dat dreptul președintelui țării, Igor Dodon, să numească un procuror general interimar pe un termen nedeterminat și au eliminat Consiliul Superior al Procurorilor din proces”, a declarat PDM.

De menționat că înainte de a face alianță cu socialiștii, liderii blocului PAS-DA au promis poporului un Procuror European. Se vorbea vehement de venirea doamnei Codruța Kovesi din România în țara noastră, ACUM se pare că Năstase și Maia Sandu au uitat de acest angajament asumat.

Amintim că, săptămâna trecută, fostul procuror general Eduard Harunjen a demisionat din funcție.

parlamentul republicii moldova, deputati pdm, deputati moldova, frauda bancara, furtul miliardului, kroll 2, deputati blocul acum, comisii parlamentare, dumitru alaiba, alexandr slusari, andrian candu, vladimir cebotari

Total
0
Shares
Total
0
Share