Politică

Nu am auzit în niciun stat ca deputații să fie urmăriți penal pentru votul lor dat în Parlament, spune Corneliu Furculiță

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat, pentru Europa Liberă, că nu poți cere urmărirea penală a deputaților pentru legile și hotărârile votate în Parlament, transmite Telegraph.md

Socialistul a făcut această remarcă în contextul adresării unor deputați PAS la Procuratura Generală, prin care se solicită examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate pentru deciziile luate, vineri, în Parlament cu privire la curtea Constituțională.

”Nu acestea sunt căile de atac a unei decizii colective a organului legislativ. Dacă sunt juriști care se respectă, cunosc foarte bine că deputații nu poartă răspundere penală pentru deciziile și voturile din Parlament. Deputatul este liber în a aproba, a vota, per general. Căile legale în acest caz sunt Curtea Constituțională, alte instanțe și în niciun caz urmărirea penală. Nu am auzit în niciun stat ca deputații să fie urmăriți penal pentru acțiunile lor”, a spus Furculiță.

Deputatul PSRM a menționat că mai degrabă sunt motive de adresare la Procuratură pentru acțiunile de organizare a întrunirilor ce depășesc mai mult de 20 de persoane pe perioadă de pandemie, inclusiv de instigare la ură și discriminare.

”Nu văd nicio necesitate de a chema masele populare la Curtea Constituțională, de a se adresa la Procuratură cu pretinse încălcări. La fel putem și noi să ne adresăm”, a declarat Corneliu Furculiță.

Liderul fracțiunii PSRM din Parlament a reiterat că hotărârile votate vinerea trecută de Parlament cu referire la Curtea Constituțională fac parte dintr-un proces politico-juridic și pot fi contestate în mod legal în instanță de cei care nu sunt de acord cu ele.

Citește și: ULTIMA ORĂ // Liderul PSRM cere inițierea unor negocieri cu președintele interimar al PAS

loading...

Comments are closed.