Alte știri

O VESTE BUNĂ! Grecia își redeschide insulele pentru turiști. De când și în ce condiții

Pinterest LinkedIn Tumblr

După criza provocată de COVID-19, grecii anunță că sunt gata să ridice unele restricții împotriva COVID-19, inclusiv în partea ce ține de activitatea turistică, scrie hotnews.ro. Anunțul este o veste bună și pentru moldovenii care aleg să se odihnească pe plajele din Grecia.

După cum transmite presa elenă, plajele vor fi redeschise din 29 iunie, dar cu respectarea unor reguli. Totodată, s-ar putea ca turiștii să obțină, în prealabil, un ”certificat de sănătate” (pașaport COVID-19), discutat și la o ședință a miniștrilor Turismului din UE.

La acest capitol, miniștrii Turismului din UE au discutat luni despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, transmite DPA, scrie agerpres.ro

Harry Theocharis, ministrul grec al Turismului, a ținut să precizeze că reluarea activității sectorului turistic va include un pachet cu „noi reguli specifice pentru hoteluri, plaje, piscine, bufeturi pentru micul dejun în hoteluri și autobuze turistice”.

Despre lupta între foștii parteneri ai blocului ACUM, pentru segmentul de 25-30% din electorat

Ministrul elen a declarat că: „Vom promova un acord asupra unui set comun de reguli europene. Avem nevoie de reguli noi pentru a permite oamenilor să se deplaseze dintr-o țară în alta, fie pe drum, prin aer sau pe mare. Avem nevoie de reguli temporare care să aibă sens din punct de vedere economic. Dacă, de exemplu, puteți avea doar 10 pasageri într-un avion pentru a fi considerat un zbor sigur, atunci, evident, nu va exista niciun zbor”, a spus Theocharis.

Turismul mondial a fost printre industriile cele mai afectate de pandemie, conform unor estimări făcute de către publicația The Guardian, numărul celor afectați ridicându-se la aproximativ 75 de milioane de oameni care lucrează într-o industrie care este aproape „înghețată” de interdicțiile de călătorie și granițele închise. Ziarul subliniază că în Grecia, unde turismul reprezintă 20% din PIB și oferă unul din cinci locuri de muncă, economia este de așteptat să sufere o lovitură uriașă – scăzând cu până la 10% – și acest fapt se întâmplă în primul an post-criza datoriilor. Astfel, în noul context ministrul elen a afirmat posibilitatea ca Republica Elenă ar putea avea „mai puțin de o treime” din turiștii pe care i-a găzduit anul trecut (2019).

În 2019, Grecia a înregistrat 33 de milioane de sosiri, de peste trei ori populația sa totală și a dublat numărul de turiști atrași în decada precedentă. Creșterea turismului a adus venituri de 18,2 miliarde euro venituri fără precedent în perioada anterioară, care au jucat un rol cheie în reînvierea economiei grecești.

Conform studiului efectuat de publicația The Guardian, din cauza anulărilor în masă, Camera Hotelierilor Eleni estimează că 65% dintre membrii săi ar putea fi obligați să declare faliment anul acesta. Vice-președintele Camerei a declarat că dorința de reluare a cursului normal în domeniul turismului este atenuată de îngrijorările legate de urmările pe care aceasta reluare le-ar putea avea asupra stării de sănătate a populației. Hotelierii sunt foarte conștienți de riscurile pe care le implică ridicarea restricțiilor de călătorie. „Nimeni nu vrea să fie acuzat că a pus în pericol starea de sănătate a personalului angajat sau a cetățenilor.”

Chiar dacă reluarea activității din sectorul turistic este esențială pentru operatorii din sistem care în perioada mai-septembrie trebuie să realizeze venituri care să le permită susținerea activităților pe întreaga perioadă a anului, asociațiile profesionale elene iau în considerare posibilitatea sacrificării sezonul turistic 2020 dacă nu vor fi individualizate măsuri care să permită desfășurarea tuturor activităților în condiții de perfectă siguranță.

loading...

Comments are closed.