Oazu Nantoi: “Blocul „Victorie” a devenit un prototip al campaniei rusești de informare “valul al nouălea”

Blocul politic „Victorie” creat la Moscova își propune să conducă organizarea atacurilor împotriva Republicii Moldova, ceea ce, în esență, îl face asemănător cu campania rusă de informare „ valul al nouălea” care acționează împotriva Ucrainei. Despre aceasta a declarat deputatul parlamentului din partea Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Oazu Nantoi, într-un comentariu.

Potrivit acestuia, influența propagandei rusești se răspândește, inclusiv asupra Moldovei.

„Dacă ne uităm la modul în care aceasta (propaganda rusă – nota red.) funcționează, totul este foarte primitiv. Apare cineva de genul Mașei Zaharova, lansează niște absurdități nefondate, iar aceste slogane, dezinformări, sunt preluate de o rețea de oameni care, poate, pentru bani, ridică valuri informaționale împotriva Republicii Moldova, adresându-se celor care permit să fie manipulați. Scopul acestui război informațional este să ne transforme într-o turmă speriată și confuză, ușor de manipulat și controlat din Kremlin. Eu rămân pe poziția mea că avem nevoie de gândire critică, responsabilitate civică și demnitate civică”, a subliniat el.

Nantoi a menționat că, dacă împotriva Ucrainei acționează activ compania rusă de informare „Valul al Nouălea”, în Moldova este vorba despre blocul politic “Victorie”.

„Începând cu 21 aprilie 2024, la Moscova a fost organizat un spectacol de propagandă cu crearea așa-numitului bloc “Victorie – Победа”. Este un Wagner politic, care își propune să conducă organizarea atacurilor împotriva Republicii Moldova. Scopul lor este o lovitură de stat, nu joacă cu măsuri, ci cu obiective. Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Ei mobilizează anumite segmente ale ceea ce numim coloana a cincea, unele dintre ele vor fi mai agresive, deoarece un anumit Ilan Șor a cumpărat și capturat ceea ce odată era considerat autonomia Găgăuziei. În mod special pentru aceasta, în Republica Moldova intră bani într-un anumit fel, pentru a fi folosiți în scopuri anti-statale”, a explicat el.

Politicianul a reamintit că în 2024 a fost efectuată o mare muncă, a fost modificată legislația în conformitate cu care acționează SIS, pe lângă faptul că a fost creat centrul de informații PATRIOT, au fost interzise unele canale, iar prioritatea în Moldova este coeziunea civică.

„Trebuie să ne unim spiritual în ceea ce privește responsabilitatea și solidaritatea în fața acestei provocări… Acum a venit timpul să ne consolidăm și să ne opunem războiului hibrid din partea Federației Ruse”, a spus el.

Totodată, el și-a exprimat regretul față de faptul că societatea moldovenească s-a adaptat de mult la realitatea actuală și nu percepe Federația Rusă ca un stat agresor.

„Vânzarea de roșii și vin contrafăcut în Rusia devine adesea mai importantă decât suveranitatea Republicii Moldova, ca să nu mai vorbim despre respectarea drepturilor omului în zona ocupată, care aparține Republicii Moldova. Suntem obligați să asigurăm securitatea Republicii Moldova, inclusiv prin combaterea mass-mediei ilegale și finanțării politice, care fac parte din războiul hibrid, dirijat de mass-media. Războiul este război, chiar dacă este hibrid. Și trebuie să asigurăm securitatea națională a Moldovei, alternativa pe care o vedem în Ucraina”, a concluzionat el.

Total
0
Shares
Total
0
Share