Social

Obrăznicia API întrece orice măsură: După ce a cerut aproape 4000€/lună pentru informare, acum se plânge că nu primește date oficiale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Obrăznicia API întrece orice măsură: După ce a cerut aproape 4000€/lună pentru informare, acum se plânge că nu primește date oficiale, transmite Telegraph.md

Astfel, la 11 martie 2020, în plină campanie de informate despre măsurile împotriva infectării cu noul coronavirus, Asociația Presei Independente, reprezentată de Petru Macovei, cerea de la Ministerul Sănătății o sumă de aproape 4000€/lună, pentru a disemina în ziarele partenere toate măsurile împotriva infectării cu Covid-19. La solicitarea MS, să fie furnizate informațiile în mod gratuit, API a răspuns că nu poate accepta așa ceva.

Despre obrăznicia API am scris în articolul DOC // RUȘINE! API a cerut o groază de bani pentru publicarea informațiilor despre Covid-19, iar baronii ”presei libere” s-au supărat pe noi.

Totuși, trecând peste orice limită a bunului simț, API a semnat astăzi o declarație comună despre o pretinsă informarea insuficientă din partea Ministerului Sănătății cu privire la situația Covid-19.

”Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autorităților Republicii Moldova: Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Guvernului R. Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19. Totodată, cerem instituțiilor și funcționarilor publici să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media, abținându-se de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet.

Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației.

Solicităm autorităților să accepte întrebări în regim online de la jurnaliști după briefingurile transmise prin intermediul platformelor de streaming.

Atenționăm autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării în legătură cu COVID-19 și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate”, este scris în mesajul semnat de către mai multe organizații media, printre care și API.

Așadar, API a refuzat să informeze gratuit despre orice măsură de combatere a Covid-19, dar are pretenția să ceară informații despre evoluția acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova, acuzând Ministerul Sănătății că nu furnizează suficiente date.

Citește și: API a emis o minciună, după știrea noastră despre cum au cerut bani de la Ministerul Sănătății

loading...

Comments are closed.