Externe

OFICIAL // Rusia repetă apelul către SUA și UE să nu se mai amestece în treburile interne ale Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

La sfârșitul lunii februarie a anului curent, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a comentat declarațiile publice ale șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău și declarațiile Ambasadorilor statelor-membre ale UE, caracterizate de ministerul rus, ca amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. După aceasta, Externele de la Moscova au fost puse în situația să comenteze și o declarație a Ambasadorului SUA în Republica Moldova, repetând și apelul către SUA și UE să nu se mai amestece în treburile interne ale Republicii Moldova, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul oficial al diplomației ruse.

”În cele mai bune tradiții a misionarismului american, el a publicat (Dereck J. Hogan – n.r.) pe site-ul Ambasadei o predică despre democrație, pandemie, politicieni și oligarhi corupți, dificultăți economice și criză politică, în care s-a pomenit Republica Moldova. După părerea Ambasadorului, Moldova poate fi scoasă din această situație doar de ”curajul și aderarea la principiile democratice”, de care deja au dat dovadă alegătorii din țară și de peste hotare la ultimele alegeri prezidențiale, asigurând ”încă un pas istoric în dezvoltarea democratică” a țării”, critică Externele de la Moscova.

Potrivit diplomației de moscovite, Ambasadorul D. Hogan nu s-a abținut să nu arate conducerii moldovenești cu ce anume trebuie să se ocupe aceasta – „să respecte voința poporului, să iasă din actualul impas și să rezolve problemele urgente ale cetățenilor„.

În opinia MAI-ului rus, astfel de declarații misionare nu sunt relevante pentru un șef de Ambasadă străină în adresa conducătorilor unui stat suveran.

„Remarcăm faptul că postarea Ambasadorului american a apărut fix atunci, când Moldova se apropie de punctul de vârf al confruntării dintre noul președinte și principalele forțe parlamentare pe subiectul candidaturilor la postul de prim-ministru. Din păcate, Ambasadorului nu-i pasă că situația se poate acutiza. Orientarea geopolitică pro-occidentală a Chișinăului este pentru dânsul mai importantă decât stabilitatea țării.

Suntem nevoiți să repetăm apelul către partenerii noștri occidentali să refuze să se amestece în treburile interne ale altor state. Astăzi, Moldovei poate să-i ajute să iasă din criză nu predicile misionare ale SUA sau ghidările UE, care și mai mult polarizează societatea, dar respectul real pentru suveranitatea acestei țări și neamestecul în procesele sale politice”, scrie în comunicatul Ministerul de Externe al Rusiei.

loading...

Comments are closed.