Organizația Mondială a Sănătății organizează primul său summit privind medicina tradiţională

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) organizează joi primul său summit dedicat medicinei tradiţionale, pentru a sublinia necesitatea de a se baza pe dovezi ştiinţifice înainte de a începe orice tratament alternativ natural, scrie News.ro

Medicina tradiţională poate contribui la reducerea „decalajelor de acces” la sănătate, dar este valoroasă doar dacă este utilizată „în mod adecvat, eficient şi, mai presus de toate, pe baza celor mai recente dovezi ştiinţifice sigure”, a rezumat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Progresele ştiinţifice în medicina tradiţională trebuie să respecte aceleaşi standarde riguroase ca toate celelalte domenii de studiu în domeniul sănătăţii”, a adăugat John Reeder, şeful departamentului de cercetare al organizaţiei, într-un comunicat de presă.

OMS organizează summitul mondial de două zile privind medicina tradiţională în marja unei reuniuni a miniştrilor sănătăţii din G20 la Gandhinagar, în India.

Agenţia ONU defineşte această formă alternativă de asistenţă medicală ca fiind „suma cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor bazate pe teorii, credinţe şi experienţe din diferite culturi, explicabile sau nu, utilizate pentru menţinerea sănătăţii, precum şi pentru prevenirea, diagnosticarea, ameliorarea sau tratarea bolilor fizice şi psihice”.

„Milioane de oameni din întreaga lume” se gândesc în primul rând la acest lucru, a subliniat OMS, iar discuţiile trebuie să aducă la masa discuţiilor politicieni şi universitari, cu scopul de a obţine „un angajament politic şi o acţiune bazată pe dovezi”.

Medicina tradiţională are numeroşi adepţi în întreaga lume, dar şi mulţi detractori care îi critică lipsa de credibilitate ştiinţifică şi de dovezi ale eficienţei sale.

Din cele 194 de ţări membre ale OMS, 170 au raportat utilizarea medicinei tradiţionale sau complementare începând din 2018. Cu toate acestea, doar 124 au introdus legi sau reglementări pentru utilizarea plantelor medicinale, iar jumătate dintre acestea au o politică naţională în acest sens.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share