Parlamentul a aprobat mecanisme de reglementare a operelor ale căror autor nu poate fi identificat sau localizat

Vor fi reglementate mecanismele ce facilitează utilizarea operelor orfane prin transpunerea prevederilor acquisului UE în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe. Parlamentul a votat în lectura a doua un PROIECT de modificare a legislației în domeniu.

Potrivit proiectului, operele orfane reprezintă toate acele opere – cărți, filme, articole de ziar, revistă și alte materiale de creație – care sunt protejate prin dreptul de autor sau drepturi conexe, dar ale căror autor sau titular de drepturi nu poate fi identificat sau localizat, chiar dacă a fost realizată o căutare diligentă a acestuia. Definiția nu se aplică operelor aduse la cunoștința publicului sub formă anonimă sau sub pseudonim. Sunt în drept să utilizeze operele orfane bibliotecile, instituțiile de învățământ, muzeele, arhivele, instituțiile publice în domeniul cinematografiei și organizațiile publice de radiodifuziune și televiziune, instituții care pot să ofere acces la moștenirea culturală și să faciliteze explorarea patrimoniului național cultural sau documentar.

Proiectul mai prevede că titularul de drepturi de autor are dreptul în orice moment să pună capăt statutului de operă orfană, beneficiind de o compensație echitabilă pentru utilizarea operei sale de către instituțiile abilitate. Dreptul la compensația echitabilă pentru operele orfane se va exercita prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă, iar cuantumul acesteia se va calcula în baza unei metodologii.

Autorul proiectului de lege, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, propune ca modificările legislative să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2030. Până atunci, bibliotecile, muzeele, arhivele, alte instituții publice din domeniu vor asigura digitalizarea operelor și a fonogramelor care, în rezultatul căutării diligente, au obținut statutul de opere orfane.

Total
0
Shares
Total
0
Share