Parlamentul a votat în lectura doua, proiectul de lege cu privire la transferul unor competențe de la CNPF către BNM

Deputații au votat, în lectura a doua, un proiect de lege care are drept scop asigurarea bunei desfășurări a procesului de transfer al unor competențe de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) către Banca Națională a Moldovei. BNM va prelua competențele de reglementare a activității în domeniile asigurărilor, reasigurărilor și creditării nebancare.

În special, BNM va prelua atribuțiile de licențiere, avizare, înregistrare, reglementare și supraveghere a activității asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). De asemenea, Banca Națională va supraveghea activitatea asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară — atribuții exercitate în prezent de CNPF.

Documentul descrie și regimul taxelor care se vor încasa de BNM pentru actele sau acțiunile cu caracter permisiv, acestea vor fi stabilite într-un proiect de lege distinct și vor fi vărsate la bugetul de stat și nu la bugetul autorității de supraveghere.

Totodată, în PROIECTUL legii este prevăzut și modul de transmitere a bazelor de date electronice și a sistemelor informatice.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate pentru încălcări, proiectul prevede o trecere la regimul de sancționare administrativă, ceea ce presupune un mecanism de determinare a sancțiunilor proporțional situației financiare a subiectului sancționat și luarea în considerare a gravității încălcării și a altor circumstanțe aferente.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 55 de deputați.

Total
0
Shares
Total
0
Share