Alte știri

Parlamentul a votat proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul a votat, proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist, protejând pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare.

Totodată, nu vor fi recalculate pensiile procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și pensiile privilegiate, prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.

Citește și: Ion Perju, la întâlnire cu agricultorii din Hâncești

loading...

Comments are closed.